Fototentoonstelling in nieuwe onderdoorgang in Rijswijk

Nieuws

28 september 2021

RijswijkBuiten is een stukje veiliger, dankzij de nieuwe spooronderdoorgang die op 27 september officieel werd geopend door ProRail en gemeente Rijswijk. De onderdoorgang zorgt bovendien voor een betere verkeersdoorstroming en bereikbaarheid van de omgeving. Ter gelegenheid van de opening werd in de onderdoorgang een fototentoonstelling onthuld over de historie van (het spoor langs) ’t Haantje en de ontwikkeling van nieuwbouwwijk RijswijkBuiten. De tentoonstelling is tot en met 24 oktober 2021 te bezichtigen.

Veiliger voor al het verkeer

De spooronderdoorgang werd op 30 juli 2021 al opengesteld voor auto’s, fietsers en voetgangers. De nieuwe onderdoorgang vervangt namelijk de gelijkvloerse spooroverweg ’t Haantje, die eerder dit jaar werd gesloten.

“Dat is veiliger voor al het verkeer: weggebruikers hoeven, in tegenstelling tot bij een bewaakte gelijkvloerse overgang, niet meer te wachten voor een rood sein als er een trein voorbijkomt. Kortom, de ingebruikname van de spooronderdoorgang betekent een verbetering van de verkeersveiligheid, verkeersdoorstroming en bereikbaarheid van RijswijkBuiten en omgeving. Zowel voor voetgangers, fietsers, automobilisten en het openbaar vervoer. En dat is in Rijswijk, als groeiende stad in een groeiende regio, enorm belangrijk”, aldus wethouder Mobiliteit Björn Lugthart.

  • Helga Cuijpers (ProRail), Paul Bolt (ministerie Infrastructuur & Waterstaat) en Jeffrey Keus (wethouder RijswijkBuiten) onthullen de fototentoonstelling
    Helga Cuijpers (ProRail), Paul Bolt (ministerie Infrastructuur & Waterstaat) en Jeffrey Keus (wethouder RijswijkBuiten) onthullen de fototentoonstelling
  • Gasten bezoeken de fototentoonstelling
    Gasten bezoeken de fototentoonstelling
  • Tjark de Vries (Strukton), Wilbert van Bijlert (medesamensteller tentoonstelling), Jeffrey Keus (wethouder RijswijkBuiten), Helga Cuijpers (regiodirecteur ProRail), Bjorn Lugthart (wethouder mobiliteit Rijswijk), Paul Bolt (programmamanager ministerie Infrastructuur en Waterstaat)
    Tjark de Vries (Strukton), Wilbert van Bijlert (medesamensteller tentoonstelling), Jeffrey Keus (wethouder RijswijkBuiten), Helga Cuijpers (regiodirecteur ProRail), Bjorn Lugthart (wethouder mobiliteit Rijswijk), Paul Bolt (programmamanager ministerie Infrastructuur en Waterstaat)

Meer treinen tussen Den Haag en Rotterdam

De bouw van spooronderdoorgang RijswijkBuiten is in november 2019 gestart en is onderdeel van Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Rijswijk – Rotterdam. “We maken het spoor geschikt om tussen Den Haag en Rotterdam meer treinen te kunnen laten rijden en zo het reizen per trein gemakkelijker te maken,” vertelt Helga Cuijpers, regiodirecteur ProRail. “Tussen Delft en Rijswijk gaan we van twee naar vier sporen. De weg kruist hierdoor meer sporen en straks rijden er ook nog eens meer treinen. Deze nieuwe onderdoorgang was dus nodig als veiliger alternatief voor de overweg die er eerst lag.” We zijn blij dat we de een-na-laatste overweg tussen Leiden en Dordrecht hebben gesloten en daarvoor nu een veiliger alternatief kunnen bieden.”

Deze nieuwe onderdoorgang was nodig als veiliger alternatief.

Helga Cuijpers regiodirecteur bij ProRail

Sporen van toen en nu bij ’t Haantje

De spooronderdoorgang ligt midden in de duurzame nieuwbouwwijk RijswijkBuiten, oorspronkelijk een groen gebied, met buitenplaatsen, kloosters en glastuinbouw. De bouw van de nieuwe onderdoorgang in dit rijke historische gebied was aanleiding voor de fototentoonstelling ‘Sporen van toen en nu bij ’t Haantje’. De beelden laten de ontwikkeling zien van het gebied en de bouw van de nieuwe onderdoorgang. De historische beelden zijn samengesteld door Rijswijker Wilbert van Bijlert. Jeffrey Keus, wethouder RijswijkBuiten, is er trots op. “Als wijkwethouder vind ik het belangrijk om regelmatig stil te staan bij de historie en deze levendig te houden. Ik vind het prachtig dat ook bewoners uit de wijk hier actief hun bijdrage aan leveren. Ik nodig alle bewoners van RijswijkBuiten uit om de komende tijd een kijkje te nemen bij de fototentoonstelling.”

Werk in Rijswijk

ProRail werkt tot en met 2024 aan de spoorverdubbeling en in Rijswijk en de nieuwe spoorbrug over de Kerstanjewetering. Kijk voor meer informatie op de projectpagina.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers