Gebruiksvergoeding 2023 stijgt als gevolg van inflatie

Nieuws

Gepubliceerd op 16 mei 2022

ProRail maakt dinsdag 17 mei de jaarlijks geïndexeerde gebruiksvergoeding voor 2023 bekend. De gebruiksvergoeding stijgt door de indexatie met 12 procent. Het precieze effect op de kosten voor specifieke vervoerders is afhankelijk van het gebruik van onze diensten. De jaarlijkse indexatie is een vaste procedure voor ProRail, omdat de prijzen die wij betalen voor materialen en diensten stijgen.

Beheer spoorinfra

Met de gebruiksvergoeding betalen vervoerders en andere gebruikers van het spoor voor het gebruik van het spoor. Het gaat dan onder meer om gebruik van de rails, bovenleidingen, stations en opstelfaciliteiten voor treinen. Zo betalen zij voor een deel mee aan de totale kosten van het beheer en onderhoud van de spoorinfrastructuur.  

De bekendmaking van de (geïndexeerde) gebruiksvergoeding voor 2023 is een onderdeel van de aanvulling op de Netverklaring voor 2023 die in december is gepubliceerd. Gerechtigden hebben vier weken om te laten weten hoe zij tegen de aanpassingen van de netverklaring aankijken. ProRail neemt die reacties mee bij het definitief maken van de aanvulling.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers