Gele vlakken maken overweg Den Dolder overzichtelijker

Nieuws

3 oktober 2022

De overweg naast station Den Dolder heeft vanaf vandaag grote gele vlakken met zwarte kruizen op de grond. Daarmee worden overweggebruikers extra alert gemaakt op de zone van de overweg waar niet stilgestaan mag worden.

Extra risico

Overwegen brengen een extra risico met zich mee ten opzichte van de normale verkeerssituatie, simpelweg omdat verkeersstromen van trein- en wegverkeer elkaar daar gelijkvloers kruisen. De overweg op de Dolderseweg in Den Dolder is uniek in zijn soort en staat hoog op de lijst van gevaarlijke overwegen.

ProRail wil de overweg graag aanpassen, zodat deze alleen door langzaam verkeer gebruikt kan worden, zoals fietsers en voetgangers. Hierin zijn we mede afhankelijk van andere partijen. Naar aanleiding van een recent incident hebben we opnieuw onderzoek gedaan naar de overweg.

De gele vlakken maken overweggebruikers extra alert
De gele vlakken maken overweggebruikers extra alert

Alerter tijdens oversteken

Uit het onderzoek blijkt dat de voetganger onbewust gevaarlijk gedrag heeft vertoond bij het gebruik van de overweg, hoewel de overweg normaal functioneerde en aan alle wet- en regelgeving voldoet. De voetganger stond hierbij onbewust aan de verkeerde kant van de overwegboom. Dit leidde tot een aanrijding met de trein, waarbij de voetganger blijvend letsel heeft opgelopen. Voor ProRail is deze analyse reden om maatregelen te treffen om de veiligheid op deze overweg te verhogen. 

De maatregelen hebben als doel de overweg overzichtelijker te maken voor voetgangers. Dit gebeurt door gele vlakken met zwarte kruisen aan te brengen. Deze gele markering verhoogt de alertheid bij de overweggebruiker ten aanzien van het risicogedeelte van de overweg. In Baarn heeft een proef met gele vlakken positieve resultaten opgeleverd.

  • Overzicht van de overweg, inclusief de nieuwe gele vlakken
    Overzicht van de overweg, inclusief de nieuwe gele vlakken
  • Als de spoorbomen open zijn en de lichten gedoofd, kan de overweg gewoon gebruikt worden
    Als de spoorbomen open zijn en de lichten gedoofd, kan de overweg gewoon gebruikt worden
  • Een dichte overweg in Den Dolder, waar de gele vlakken gebruikers extra alert maken
    Een dichte overweg in Den Dolder, waar de gele vlakken gebruikers extra alert maken

Minder overwegen

ProRail zet in op minder overwegen in Nederland. ProRail en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat hebben samen de ambitie om de 180 openbaar toegankelijke NABO op te heffen. Daarnaast verbetert ProRail ook de doorstroming op andere overwegen en maakt ze nog veiliger. Dit doen we samen met onze partners.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers