Geluidsabsorberende panelen langs de HSL

Nieuws

16 maart 2021

In de nacht van 15 op 16 maart 2021 is langs de HSL in Lansingerland het eerste geluidsabsorberende paneel in het bestaande geluidscherm geplaatst. Aannemer BAM vervangt er de huidige glazen geluidschermen door schermen die geluid absorberen. Dit is ook het eerste geluidsabsorberende paneel langs de gehele HSL.

Maatregelen op acht plekken 

Sinds de komst van de HSL ervaren omwonenden veel last van het treinverkeer op het traject. Het ministerie van Infrastructuur & Waterstaat kondigde al in 2015 bovenwettelijke maatregelen aan op acht plekken langs de hele HSL, waaronder in Lansingerland. We zijn daarom extra blij dat we nu eindelijk het eerste paneel kunnen plaatsen.

  • Het geluidsabsorberende paneel bijna op zijn plek
    Het geluidsabsorberende paneel bijna op zijn plek
  • De panelen worden geplaatst
    De panelen worden geplaatst
  • Nachtwerk langs de HSL
    Nachtwerk langs de HSL

Achtereenvolgend

Het uithalen van de glazen panelen en het terugplaatsen de geluidsabsorberende panelen gebeurt opeenvolgend. Eerst halen we het glazen paneel eruit en later plaatsen we het absorberende paneel terug. Hier zit een aantal weken tussen (maximaal acht). Omwonenden ondervinden gedurende een aantal weken extra hinder van de werkzaamheden en het treinverkeer. De verwachting is dat het geluidsoverlast van het treinverkeer zal afnemen als de nieuwe panelen zijn geplaatst.

Nieuw te bouwen schermen

Sinds december 2020 is BAM begonnen met het voorbereiden van de funderingen voor het vier meter hoge, nieuwe scherm  aan de westzijde van de HSL in Lansingerland. Verwachting is dat dit scherm deze zomer wordt geplaatst. De aanleg van het nieuw te bouwen scherm aan de westzijde tussen het Offenbachplantsoen en 300 meter voorbij de Anthuriumweg moet nog worden gepland. Zodra dit bekend is zullen wij omwonenden hierover informeren.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers