Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Werkzaamheden Amersfoort van start gegaan

Nieuws

4 juli 2024

ProRail is begonnen met de omvangrijke werkzaamheden rondom Amersfoort Centraal. Bijna zeven weken lang wordt er dag en nacht gewerkt aan de sporen rond het station. Vanaf zaterdag 6 juli is er hinder voor treinreizigers. Tot en met 18 augustus zijn er aanpassingen in het treinverkeer. In totaal ligt het treinverkeer 2,5 week helemaal stil. NS en Keolis zetten bussen in.

Essentiele klus

"We zijn gestart en dit gaan reizigers ongetwijfeld merken," benadrukt Dennis Cats, bouwmanager bij ProRail. “Maar de klus waar we voor staan is essentieel voor de betrouwbaarheid van het spoor en om het spoor toekomstbestendig te maken.In zeven weken tijd wordt veel werk verzet. Dennis somt op: “Samen met onze aannemer Dura Vermeer vervangen we vijf kilometer spoor volledig, van spoorstaaf tot ballast. We halen 42 wissels weg en plaatsen 29 nieuwe, we vervangen alle bovenleidingen, inclusief de masten waar de bovenleiding aan hangt en sluiten over vele tientallen kilometers nieuwe beveiliging aan.”

Ook op het station Amersfoort Centraal worden werkzaamheden uitgevoerd. Zo wordt gewerkt aan de trap en roltrap op perron 1-2 en wordt datzelfde perron aangepast aan de hoogte die makkelijker in- en uitstappen mogelijk maakt. “Het is goed dat we dit soort werkzaamheden kunnen combineren,” vertelt Dennis. “Dit zorgt dat de hinder voor reizigers beperkt blijft.”

  • Voorbereidende werkzaamheden bij Amersfoort
    Voorbereidende werkzaamheden bij Amersfoort
  • Voorbereidende werkzaamheden bij Amersfoort
    Voorbereidende werkzaamheden bij Amersfoort
  • Voorbereidende werkzaamheden bij Amersfoort
    Voorbereidende werkzaamheden bij Amersfoort

Aanpassingen treindienst

Maar hinder blijft er. Dennis: “Het is onmogelijk om dit werk hindervrij uit te voeren. Maar samen met NS, Keolis en de gemeente Amersfoort doen we er alles aan om de hinder zoveel mogelijk te beperken. Zowel voor treinreizigers als voor mensen die rond het spoor wonen.” De grootste hinder is wanneer het treinverkeer van en naar Amersfoort geheel stilligt. “Dat is van 13 tot en met 28 juli en van 15 tot en met 18 augustus,” somt Dennis op. Zijn advies: “Plan van tevoren goed je reis. Er zijn omreisroutes voor doorgaande reizigers. En Amersfoort blijft gewoon bereikbaar. Als het niet met de trein is, dan wel met de bus.”

Raadpleeg reisplanner Raadpleeg reisplanner

Vernieuwing

Amersfoort is een van de drukste verbindingspunten van Nederland en een belangrijke schakel tussen de Randstad en Noord- en Oost-Nederland. Maar ook voor internationaal treinverkeer is Amersfoort van groot belang. Door het spoor de komende jaren te vernieuwen, zorgen we ervoor dat de treinen ook in de toekomst betrouwbaar en veilig kunnen blijven rijden.

Lees meer over dit project Lees meer over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers