Grootste fietsenstalling ter wereld op 19 augustus open

Nieuws

18 juni 2019

Utrecht heeft op maandag 19 augustus de grootste fietsenstalling ter wereld: 12.500 plekken! Dan opent de hele Stationspleinstalling. 5.000 nu nog lege rekken erbij, naast die 7.500 die sowieso al open waren. Hier stallen reizigers hun fiets elke eerste 24 uur gratis, makkelijk, droog, veilig en dichtbij het station.

Op de fiets naar de trein, lekker duurzaam

De vraag naar (OV)mobiliteit groeit de komende jaren met zeker 30%. Dat merken gemeente Utrecht, ProRail en NS nu al elke dag. Fietsen is een van de belangrijkste manieren om in de stad en van en naar het station te reizen. Nergens in Nederland maken reizigers dagelijks zoveel gebruik van de fiets als in Utrecht. Met het bouwen van de grootste fietsenstalling ter wereld ligt bij Utrecht Centraal ligt  er een goede voorziening om die groei te kunnen faciliteren. Deze samenwerking draagt bij aan het verhogen van duurzame OV-mobiliteit van en naar het station én de duurzame bereikbaarheid van de stad Utrecht.

Wat maakt deze stalling uniek?

• grootste fietsenstalling ter wereld (12.500 plekken)
• door de stalling heen kunnen fietsen vanaf Smakkelaarsveld naar Moreelsepark & vice versa
• twee in en uitgangen
• goed bereikbaar en toegankelijk station met aantrekkelijke, veilige en goed benutte stallingen
• gerealiseerd in samenwerking met de drie partners: gemeente Utrecht, ProRail en NS
• Wanneer de stationspleinstalling op 19 augustus klaar krijgt is  heeft  zij in totaal 12.500 fietsparkeerplekken.
• Meer info joe je je fiets hier kan stallen? Kijk op jefietswilnooitmeeranders.nl

Ruimte voor de fiets

Om de reis van deur tot deur gemakkelijker en comfortabeler te maken, verbetert ProRail samen met regionale overheden en NS fietsenstallingen bij stations door uitbreiding, betere benutting en vernieuwing. Het huidige programma Actieplan Fietsparkeren geeft uitvoering aan het beleid om meer fietsparkeerplekken bij stations te realiseren. Sinds 2000 zijn landelijk bijna alle fietsplaatsen gemoderniseerd op ruim 400 stations. Het aantal stallingsplaatsen is nu zo'n  490.000 en groeit de komende jaren - afhankelijk van beschikbare co-financiering - verder naar circa 600.000 in 2030.

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers