Herstel brug over Van Harinxmakanaal

Nieuws

Gepubliceerd op 17 september 2021 - Laatste update: 17 september 2021 11:17 uur

De spoorbrug over het Van Harinxmakanaal is sinds dinsdagmiddag 7 september defect. De zogenaamde HRMK-brug bij Leeuwarden is wel voor treinverkeer beschikbaar, maar opent helaas niet meer voor de scheepvaart. We werken sindsdien met man en macht aan herstel, dat naar verwachting tenminste drie weken zal duren.

Update | 17-09-2021

Het herstel van de brug vergt grondige voorbereiding. In de afgelopen periode hebben we een plan van aanpak gemaakt en voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Ook zijn nu alvast onderdelen besteld om de cilinder na uitname te kunnen repareren.

De defecte cilinder moeten we deels uit de brug halen. Komende zaterdagnacht (van 18 op 19 september) gaat na de laatste trein het werk daarvoor plaatsvinden. Met een kraan takelen we de kern van de cilinder uit. Vervolgens verschepen we dit onderdeel naar Molemaker Techniek in Sneek waar verder onderzoek en herstel zal plaatsvinden. 

Hinder voor treinverkeer

We verwachten voor deze klus 15 uur nodig te hebben. Op zondag 19 september kunnen treinen dus helaas nog niet meteen weer over de brug en zullen vervangende bussen rijden. Check je reisplanner voor je vertrekt. Scheepvaart dat niet onder de brug door kan blijft gestremd omdat de brug pas weer kan openen als de reparatie zelf is afgerond.

Bericht | 09-09-2021

De HRMK-spoorbrug is uitgerust met een zogenaamde hefcilinder, waarmee de brug kan bewegen en opendraaien. Deze vijf ton wegende cilinder werkt op hydraulische druk. Helaas is dit cruciale draaipunt onverwachts defect geraakt en kunnen we de brug sindsdien niet meer openen voor de scheepvaart.

Om dit te herstellen moet inspectie van de cilinder plaatsvinden. Daarna kunnen we de cilinder repareren. Dit voeren we noodzakelijkerwijs uit door de cilinder met groot materieel uit de brug te takelen en te verschepen naar een werkplaats. Specialisten zullen de cilinder daar herstellen.

Kaart met daarop de locatie van de defecte spoorbrug
Kaart met daarop de locatie van de defecte spoorbrug

Tenminste drie weken

De verwachting is dat onze aannemer daar tenminste drie weken voor nodig heeft, inclusief terugplaatsing en weer functioneel maken van de brug. De planvorming voor de aanpak hiervan is momenteel gaande, zodat we met elkaar zowel deskundig personeel kunnen vrijmaken als groot materieel aanvoeren. Deze speciale operatie voeren we met spoed uit.

Wij realiseren ons terdege de hinder die voor een deel van de scheepvaart aan de orde is. We werken daarom met de grootste spoed aan deze operatie. Maar voor de komende weken geldt hier dus helaas een beperkte doorvaart. Provincie Fryslân is als vaarwegbeheerder direct op de hoogte gesteld en met Rijkswaterstaat werken zij aan mogelijke omvaarroutes. De communicatie over de vaarweg en de beperking vind je hier.

Gebruik

De HRMK is onderdeel van de spoorverbinding Leeuwarden richting Zwolle, met momenteel per uur vier passerende intercity’s en vier sprinters aan reizigersvervoer. Normaal draait de brug voor de scheepvaart meerdere keren per dag. Trein- en vaarverkeer kunnen zo beide doorgang vinden.

Onderhoud

Met regelmatig onderhoud wil ProRail ook deze brug zo goed mogelijk beschikbaar houden voor treinverkeer. Zo zijn in een grote onderhoudsbeurt rond 2018 de hefcilinders gereviseerd. Ook is geïnvesteerd in het op afstand bedienen van de brug.

Over het Van Harinxmakanaal ligt ook een andere spoorbrug, met sporen richting Harlingen en Stavoren. Ook deze brug draait op een hefcilinder die in 2017 grondig is gereviseerd.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers