Herstel brug over Van Harinxmakanaal

Nieuws

4 oktober 2021

De spoorbrug over het Van Harinxmakanaal is sinds dinsdagmiddag 7 september defect. De zogenaamde HRMK-brug bij Leeuwarden is wel voor treinverkeer beschikbaar, maar opent helaas niet meer voor de scheepvaart. We werken sindsdien met man en macht aan herstel, dat naar verwachting tenminste drie weken zal duren.

Update | 04-10-2021

Brug hersteld en weer in dienst

Zondag 3 oktober is de brug hersteld: de gerepareerde cilinder is in het draaimechanisme teruggeplaatst. Het werk startte in de vroege uren. De cilinder is met een kraan in de brug gehesen. Na terugplaatsing is getest of alle systemen weer goed werkten en de brug volgens eisen functioneert. Rond de klok van 19.00u was de hinder voor reizigers voorbij en kon treinverkeer opstarten. Ook scheepvaart kan hier weer regulier plaatsvinden. Het herstelwerk aan de brug is hiermee volledig afgerond.

De cilinder wordt weer op zijn plek gezet
De cilinder wordt weer op zijn plek gezet

Update | 29-9-2021

Brug vanaf zondagavond weer volledig beschikbaar

De reparatie van de hefcilinder verloopt voorspoedig en volgens verwachting. Inmiddels is de terugplaatsing ervan ook gepland: komende zondag 3 oktober werken we daar op de brug aan. Het werk begint al vroeg in de morgen, rond de klok van 1.00 uur. Dat is ná de laatste trein van zaterdag. Treinverkeer wordt tijdens de werkzaamheden vervangen door bussen.

Na terugplaatsing van de hefcilinder en afronding van de werkzaamheden voeren we testen uit. We willen zeker weten dat alles weer werkt en aan de veiligheidseisen voldoet. We verwachten 's avonds om 19.00 uur de brug weer volledig in dienst te geven. Het treinverkeer kan er dan weer overheen en de brug zullen we als vanouds weer voor scheepvaart kunnen openen. Advies: reis je zondag 3 oktober met de trein bij Leeuwarden? Check dan vlak van tevoren je reisplanner.

Update | 23-9-2021

De spoedreparatie bij Leeuwarden is volop gaande. De defecte cilinder van de HRMK brug haalden we uit de brug. Sinds maandag 20 september is de cilinder onder handen in Sneek waar specialisten onderzoek doen. Uit de nadere inspectie weten we nu de herstelwijze en zetten we de reparatie in gang. We vervangen beschadigde onderdelen. Het gaat om gescheurde pakkingen die we door nieuwe betere vervangen. Het risico van herhaling is daarmee ook meteen verkleind. We verwachten het herstel inclusief terugplaatsing in de resterende anderhalve week te realiseren. Exacte terugplaatsingsdatum bepalen en communiceren we uiterlijk in de loop van volgende week. Na de reparatie is de brug weer draaibaar en kan scheepvaart normale doorgang vinden. 

Update | 20-9-2021

Afgelopen weekend is de defecte cilinder deels uit de brug gehesen (zie foto's). Het binnenwerk onderzoeken en repareren we bij een bedrijf in Sneek. Komende dagen verwachten we meer te weten over hoe we het herstel uit zullen voeren en hoeveel tijd dat zal kosten. Urgentie voor reparatie is groot: mensen en middelen zijn speciaal vrijgemaakt. Treinverkeer vindt sinds zondagmiddag weer normale doorgang, maar omdat de brug na reparatie pas weer open kan blijft de beperking voor de scheepvaart helaas wel van kracht.

 • Aan het werk op de defecte spoorbrug
  Aan het werk op de defecte spoorbrug
 • De bewuste cilinder
  De bewuste cilinder
 • De cilinder wordt uit de brug gehesen
  De cilinder wordt uit de brug gehesen
 • Nachtwerk op de HRMK-spoorbrug
  Nachtwerk op de HRMK-spoorbrug

Update | 17-09-2021

Het herstel van de brug vergt grondige voorbereiding. In de afgelopen periode hebben we een plan van aanpak gemaakt en voorbereidende werkzaamheden uitgevoerd. Ook zijn nu alvast onderdelen besteld om de cilinder na uitname te kunnen repareren.

De defecte cilinder moeten we deels uit de brug halen. Komende zaterdagnacht (van 18 op 19 september) gaat na de laatste trein het werk daarvoor plaatsvinden. Met een kraan takelen we de kern van de cilinder uit. Vervolgens verschepen we dit onderdeel naar Molemaker Techniek in Sneek waar verder onderzoek en herstel zal plaatsvinden. 

Hinder voor treinverkeer

We verwachten voor deze klus 15 uur nodig te hebben. Op zondag 19 september kunnen treinen dus helaas nog niet meteen weer over de brug en zullen vervangende bussen rijden. Check je reisplanner voor je vertrekt. Scheepvaart dat niet onder de brug door kan blijft gestremd omdat de brug pas weer kan openen als de reparatie zelf is afgerond.

Bericht | 09-09-2021

De HRMK-spoorbrug is uitgerust met een zogenaamde hefcilinder, waarmee de brug kan bewegen en opendraaien. Deze vijf ton wegende cilinder werkt op hydraulische druk. Helaas is dit cruciale draaipunt onverwachts defect geraakt en kunnen we de brug sindsdien niet meer openen voor de scheepvaart.

Om dit te herstellen moet inspectie van de cilinder plaatsvinden. Daarna kunnen we de cilinder repareren. Dit voeren we noodzakelijkerwijs uit door de cilinder met groot materieel uit de brug te takelen en te verschepen naar een werkplaats. Specialisten zullen de cilinder daar herstellen.

Kaart met daarop de locatie van de defecte spoorbrug
Kaart met daarop de locatie van de defecte spoorbrug

Tenminste drie weken

De verwachting is dat onze aannemer daar tenminste drie weken voor nodig heeft, inclusief terugplaatsing en weer functioneel maken van de brug. De planvorming voor de aanpak hiervan is momenteel gaande, zodat we met elkaar zowel deskundig personeel kunnen vrijmaken als groot materieel aanvoeren. Deze speciale operatie voeren we met spoed uit.

Wij realiseren ons terdege de hinder die voor een deel van de scheepvaart aan de orde is. We werken daarom met de grootste spoed aan deze operatie. Maar voor de komende weken geldt hier dus helaas een beperkte doorvaart. Provincie Fryslân is als vaarwegbeheerder direct op de hoogte gesteld en met Rijkswaterstaat werken zij aan mogelijke omvaarroutes. De communicatie over de vaarweg en de beperking vind je hier.

Gebruik

De HRMK is onderdeel van de spoorverbinding Leeuwarden richting Zwolle, met momenteel per uur vier passerende intercity’s en vier sprinters aan reizigersvervoer. Normaal draait de brug voor de scheepvaart meerdere keren per dag. Trein- en vaarverkeer kunnen zo beide doorgang vinden.

Onderhoud

Met regelmatig onderhoud wil ProRail ook deze brug zo goed mogelijk beschikbaar houden voor treinverkeer. Zo zijn in een grote onderhoudsbeurt rond 2018 de hefcilinders gereviseerd. Ook is geïnvesteerd in het op afstand bedienen van de brug.

Over het Van Harinxmakanaal ligt ook een andere spoorbrug, met sporen richting Harlingen en Stavoren. Ook deze brug draait op een hefcilinder die in 2017 grondig is gereviseerd.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers