Spoorbrug bij Franeker defect

Nieuws

21 juli 2021

In Friesland is een spoorbrug defect. De brug ligt net buiten Franeker over de Arumer Feart. Experts zijn met spoed ter plaatse om een oplossing te bepalen. Vanwege het defect rijden er geen treinen maar bussen. Check je reisplanner.

22-07-2021

De brug en het spoor zijn weer beschikbaar voor treinverkeer.

16:15 uur | 21-07-2021

De experts van ProRail hebben een oplossing door een tijdelijke ondersteuning onder de brug aan te laten brengen. De aanleg daarvan is komende uren gaande. Daarmee is de brug weer veilig voor passerende treinen. Ook het spoor op de brug dat iets verzakt is leggen we voor morgenochtend weer recht. De verwachting is daarmee dat er donderdagochtend 22 juli weer treinen rijden. 

Vervanging

De spoorbrug stamt uit 1863 en vervanging zat al in de pijplijn. Voorbereidende werkzaamheden daarvoor vonden vorige week plaats. We plaatsten boorpalen voor de fundatie van het nieuwe bouwwerk. De daadwerkelijke vervanging was aanvankelijk gepland voor het najaar van 2022, maar proberen we ten gevolge van de actuele schade naar voren te halen. 

Door dat grondwerk dat we vorige week uitvoerden is helaas schade ontstaan aan de oude brug. Er ontstond een scheur in het landhoofd. Na inspectie kon treinverkeer wel weer over de brug heen, mits met lage snelheid en mits we de brug zouden monitoren.

Spoed

Woensdag 21 juli bleek aan het begin van de middag, dat de staat van de landhoofden verder verslechterde. Uit voorzorg is treinverkeer weer stilgelegd. Met experts gingen we met spoed ter plaatse en is de aanpak bepaald.

Helaas levert deze spoedreparatie hinder voor reizigers op. Vervoerder Arriva zet bussen in. Check je reisplanner voor je vertrekt

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers