Haventour Rotterdam voor bestuurlijke stakeholders

Nieuws

26 augustus 2022

ProRails programmateam van Infra op Orde neemt regelmatig een aantal bestuurlijke ketenpartners mee naar het Rotterdamse Havengebied. Een bezoek aan goederenemplacementen als Kijfhoek en Waalhaven Zuid maakt inzichtelijk hoe complex het gebied is waar ProRail onder meer werkt aan de aanleg van nieuwe brandblusvoorzieningen.

Bestuurlijke stakeholders op bezoek

Op vrijdag 26 augustus werd Frederik Zevenbergen ontvangen, lid van het college van Gedeputeerde Staten Zuid-Holland. Namens de directie Openbaar Vervoer en Spoor van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat was Ebru van Schie-Akdağ aanwezig. Director Environmental Management Eric van der Schans vertegenwoordigde het Havenbedrijf Rotterdam. Namens ProRail waren onder meer programmamanager Infra op Orde Rick Warnar, regiodirecteur Helga Cuijpers en directeur Accountmanagement Jessica van den Bosch aanwezig.

Uitleg en demonstratie blustrein

Het gezelschap werd meegenomen naar Waalhaven Zuid, waar ProRails projectleider Sanne van den Haak inging op wat er komt kijken bij de aanleg van de brandblusvoorzieningen op de goederenemplacementen. Ze legde kort uit wat het verschil is tussen de oude en nieuwe vergunningseisen en hoe de nieuwe eisen worden ingepast in een gebied waar ruimte schaars is. Daarna volgde een demonstratie van de blustrein op het emplacement.

  • Groepsfoto bestuurlijke stakeholders
    Alle deelnemers op emplacement Waalhaven Zuid
  • Regiomanager Incidentenbestrijding Henny Kennedy van ProRail geeft uitleg over de blustrein
    Regiomanager Incidentenbestrijding Henny Kennedy van ProRail geeft uitleg over de blustrein
  • Demonstratie van de blustrein
    Demonstratie van de blustrein

Bezoek aan Kijfhoek

In de middag stond Kijfhoek op het programma, het grootste goederenemplacement van ons land. Hier worden goederen vanuit de Rotterdamse Haven gesorteerd op hun eindbestemming. Daarmee is Kijfhoek de belangrijke schakel tussen de haven en de grote industriegebieden in Nederland en Europa.

Ivo de Graaf praatte iedereen bij over de modernisering van het heuvelsysteem op het emplacement. Buiten werd met veel belangstelling gekeken naar de werking van de hoofdrailrem en het heuvelproces.

Over en weer begrip

Regiodirecteur Helga Cuijpers van ProRail benadrukte het belang van het werkbezoek. "Het is goed om elkaar niet alleen aan de vergadertafel te zien. Door op locatie heel concreet te bespreken voor welke uitdagingen we gesteld staan, creëren we begrip over en weer. Dat komt de samenwerking ten goede. We onderschrijven allemaal het belang van spoorgoederenvervoer voor Nederland en Europa en zetten ons in om de groei ervan mogelijk te maken."

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers