Hegeman bouwt onderdoorgangen in Maarsbergen

Nieuws

19 april 2023

ProRail zorgt in samenwerking met bouwbedrijf Hegeman Bouw en Infra voor de realisatie van twee spooronderdoorgangen in Maarsbergen: één voor autoverkeer en één voor fietsers en voetgangers. Het project is dinsdag 11 april 2023 aan Hegeman gegund.

Betere doorstroming

De spooronderdoorgangen zorgen straks voor een betere doorstroming van het verkeer, dat nu vaak al op de snelweg voor een gesloten overweg staat te wachten. Daarnaast zorgen ze voor een veiligere verkeerssituatie en een autoluw dorpshart in Maasbergen. Naar verwachting worden beide onderdoorgangen in 2026 in gebruik genomen.

Arend Rook, projectmanager bij ProRail, is blij dat Hegeman met het omvangrijke infra project aan de slag gaat. “Het project kent een lange aanloop. Nu Hegeman aan boord is, wordt het echt concreet.” Op de vraag of de aannemer dan morgen gelijk aan de slag gaat, moet hij de verwachtingen nog wat temperen. “Er wacht ons een complexe klus in Maarsbergen. De plannen liggen er, maar hoe het precies uitgevoerd wordt en wanneer, daar gaat Hegeman de komende maanden mee aan de slag. We verwachten pas begin volgend jaar met werkzaamheden buiten te starten. Zodra we hier meer over weten, communiceren we daar uiteraard over.”

Er wacht ons een complexe klus in Maarsbergen.

Arend Rook projectmanager bij ProRail

Nieuwe fase

Voor het maken van de plannen werken provincie Utrecht, gemeente Utrechtse Heuvelrug en ProRail al jaren nauw samen. Richting bewoners was de provincie het eerste aanspreekpunt. Nu het project naar de bouwfase gaat, zullen ProRail en Hegeman dat stokje overnemen. “Bewoners krijgen de nieuwsbrief voortaan via ProRail. Via de gebruikelijke kanalen zullen we aangeven hoe je je hiervoor aan kunt melden, om zo van de bouw op de hoogte te blijven. Wie de huidige nieuwsbrief van de provincie Utrecht al ontvangt, wordt daar via die weg ook op geattendeerd,” licht Arend Rook toe.

In Maarsbergen zullen twee onderdoorgangen gerealiseerd worden die het verkeer veilig onder het spoor door leiden. De N226 verplaatst zich naar het westen, waar het autoverkeer door een eigen spooronderdoorgang wordt geleid en aansluit op een nieuwe rotonde. Er komen drie nieuwe fietsbruggen voor fietsers en voetgangers. De huidige gelijkvloerse spoorwegovergang verdwijnt en op die plek komt een onderdoorgang voor voetgangers en fietsers. Uiteindelijk zorgt de nieuwe situatie voor een veiligere verkeerssituatie, een betere doorstroming en een verbeterde leefbaarheid in Maarsbergen.

Leefbaarder Maarsbergen

Een betere doorstroom, een veiligere verkeerssituatie en een leefbaarder dorp. Dat is wat gemeente Utrechtse Heuvelrug, provincie Utrecht en ProRail in Maarsbergen willen bereiken. De afgelopen jaren werkten we daarom samen aan de plannen om dit mogelijk te maken.

Lees meer over dit project Lees meer over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers