Hinder na uitloop werkzaamheden Barendrechttunnel

Nieuws

1 juni 2023

Sinds dinsdagochtend 30 mei rijden er minder treinen door de Barendrechttunnel. Dat komt omdat werkzaamheden die we vanaf afgelopen weekend uitvoeren langer duren dan verwacht. Vanaf woensdag 31 mei 14.00 uur zijn de buizen voor het reizigersvervoer weer volledig in dienst, echter is er nog geen goederenvervoer mogelijk door de tunnel.

Onvoorziene situatie

De Barendrechttunnel bestaat uit vijf buizen en met daarin in totaal negen sporen. In een spoortunnel liggen veel kabels, leidingen en andere technische installaties. Deze zijn met het blote oog niet zichtbaar, omdat ze vooral onder de grond liggen. Daarom worden die weergegeven op kaarten. Daarmee kan de aannemer, die voor ons aan het werk gaat, de juiste kabels snel terugvinden.

Bij de werkzaamheden van afgelopen weekend bleek dat de kaarten niet geheel overeenkwamen met de werkelijkheid. Hierdoor kwamen we helaas voor onvoorziene situaties te staan, met als gevolg steeds terugkerende storingen die lastig op te lossen zijn. Omdat dit eerst moet worden opgelost, lopen de werkzaamheden helaas flink uit.

Goederenvervoer

Door de buizen drie en vier rijdt normaal gesproken het goederenvervoer. De goederenvervoerders en hun klanten ervaren buitengewoon veel overlast van deze situatie en daar balen we ontzettend van. In deze buizen werken we op het moment op maximale kracht aan een oplossing. Zodra die oplossing er is, zullen deze buizen weer in dienst genomen worden. Het goederenvervoer wordt tot die tijd zoveel mogelijk omgeleid via Utrecht.

Reizigersvervoer

Tunnelbuis één, twee en vijf zijn wel beschikbaar. Hier rijden reizigerstreinen doorheen. Dus in de Barendrechttunnel zelf is er geen hinder voor reizigersvervoer. Op de trajecten Amsterdam Centraal – Utrecht Centraal en Eindhoven Centraal – Utrecht Centraal merken reizigers dat er minder intercity’s rijden. Dit komt doordat we goederenvervoerders die niet door de Barendrechttunnel kunnen, zoveel mogelijk omleiden via Utrecht.

We werken hard om de problemen zo snel mogelijk te verhelpen. Betrouwbare prognoses over wanneer alles weer rijdt zoals gepland zijn moeilijk te geven. We adviseren reizigers om de reisplanner goed te checken voor actuele reisinformatie.

Raadpleeg reisplanner Raadpleeg reisplanner

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers