Hoe een treinvrije periode tot stand komt

Nieuws

29 mei 2019

Dat de treinen zó veel dagen niet rijden, is nog niet eerder gebeurd op het traject tussen Zevenaar, Didam en Wehl. In 16 dagen (en nachten) tijd wordt er met man en macht gewerkt aan het spoor om het treinverkeer voor de toekomst te verbeteren. Dat het treinverkeer zo lang stil ligt, gebeurt niet zomaar... Daar hebben jaren aan voorbereiding voor gezeten.

Het begint met een idee

Zoals bijna alles, begint ook een tvp (treinvrije periode) met een idee en/of wens. Soms kan een idee of wens al 5 jaar voor de daadwerkelijke tvp tot stand komen. Zodra het idee of de wens uitgewerkt is, gaat ProRail samen met aannemers en vervoerders kijken hoe het plan er concreet uit moet zien. Meestal is er op dit punt nog steeds niet besloten of de treinen wel of niet kunnen rijden! Pas als blijkt dat de werkzaamheden echt niet uitgevoerd kunnen worden als de treinen blijven rijden, wordt er besloten om een treinvrije periode in te plannen. 

Timing: welke dagen wel en welke niet?

Zodra er een concreet plan is afgestemd vanuit ProRail, de aannemers en de vervoerders moet er nog gekeken worden naar hoe lang de werkzaamheden zullen duren en wanneer deze ingepland kunnen worden. Samen met alle andere eventuele treinvrije perioden wordt vervolgens in augustus de definitieve treindienstregeling voor anderhalf jaar daarna bepaald. Meestal worden deze tvp's gepland in weekenden en vakanties omdat de gevolgen voor reizigers dan minimaal zijn, dit omdat er het meest voor werk en studie gereisd wordt (en dus doordeweeks).

Een alternatief voor reizigers en dan actie

Wanneer de data vast staan voor de tvp, moet nog gekeken worden naar een alternatief voor reizigers die eigenlijk met de trein zouden reizen. Samen met de vervoerder van het traject zorgt ProRail ervoor dat er bijvoorbeeld bussen worden geregeld tijdens de tvp. Op deze manier kunnen de reizigers dus alsnog op hun bestemming komen. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers