Klus op grote hoogte: omloopwielen in Calandbrug getakeld

Nieuws

17 november 2022

De reparatie van de Calandbrug is in volle gang. De eerste twee omloopwielen zijn op maandag 14 november terug in de brug getakeld. Benieuwd hoe we dat hebben gedaan? Bekijk dan de video.

Beschadigde lagers

Tijdens een reguliere inspectie van de Calandbrug werd in de machinekamer een tikkend en bonkend geluid waargenomen. Deskundigen van Movares, Hollandia Services en ProRail stelden vervolgens vast dat meerdere lagers van diverse omloopwielen beschadigd zijn. Een omloopwiel is waarlangs het brugdek omhoog en omlaag wordt gehesen.

Het beweegbare deel van de brug noemen we het val. Het val weegt zo’n 1200 ton. Dit beweegbare deel hangt aan kabels waardoor de brug omhoog en omlaag kan bewegen. Die kabels worden bovenin de brug geleid door omloopwielen. In die omloopwielen zitten de lagers die eerder het tikkende geluid maakten.

Grote hoogte, kleine ruimte

De beschadigde omloopwielen en lagers zijn inmiddels gerepareerd door aannemer Hollandia. Her was niet mogelijk de omloopwielen in de brug te herstellen, vanwege de grote hoogte en de kleine ruimte. Deze omloopwielen zijn op maandag 14 en dinsdag 15 november weer terug in de brug geplaatst.

Bekijk: Klus op grote hoogte: omloopwielen in Calandbrug getakeld

Specialistisch werkje

De oorspronkelijke planning was dat de Calandbrug na kerst hersteld zou zijn. Helaas is afgelopen week bekend geworden dat de brug pas in februari 2023 klaar is. Dit komt omdat ook de lagerstoelen beschadigd zijn. Hier kwamen we achter toen we de lagerwielen uit de brug haalden.

Deze lagerstoelen worden gerepareerd in een fabriek. Het is namelijk een nauwkeurig en specialistisch werkje, dat aankomt op een duizendste van een millimeter. Het herstel van de lagerstoelen gaat acht weken duren. Omdat we dit parallel laten lopen aan andere werkzaamheden, lopen we slechts enkele weken vertraging op. Zodra de lagerstoelen gerepareerd zijn, plaatsen we ze terug in de burg. Na een aantal intensieve testen kan de brug in februari weer in gebruik worden genomen.

Complexiteit op de Calandbrug

Soms lijkt iets simpel, maar blijkt het heel complex. Dat is ook het geval bij de defecte Calandbrug. Deze brug is door een technisch mankement sinds 10 mei 2022 afgesloten voor wegverkeer. Dat is vervelend, vooral voor de inwoners van het Zuid-Hollandse dorp Rozenburg. Zij maken veel gebruik van de brug.

Lees meer

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers