Nieuwe planning voor de Calandbrug

Nieuws

10 november 2022

ProRail komt met een nieuwe planning voor het herstel van de Calandbrug. Eerder was de planning dat de brug na kerst 2022 weer beschikbaar zou zijn voor al het verkeer. Nu gaan we uit van 1 februari 2023. “We hebben samen met aannemer Hollandia hard gewerkt om de brug rond de kerst weer open te krijgen. We wisten dat het een krappe planning was. Als je dan hoort dat het inderdaad langer gaat duren is dat heel vervelend, voor iedereen. We blijven met zijn allen erg ons best doen om de brug snel weer in de benen te krijgen” aldus ProRail-regiodirecteur Helga Cuijpers.

Lagerstoelen ook beschadigd

Ook de nieuwe planning is niet definitief. Slechte weersomstandigheden zouden de werkzaamheden nog iets kunnen vertragen. De mogelijkheid dat het langer gaat duren is altijd aanwezig geweest en blijkt nu ook waarheid te worden. Dat komt omdat tijdens het uithalen van de lagerwielen ook de lagerstoelen beschadigd bleken.

Deze lagerstoelen zijn naar een fabriek gebracht om te worden gemaakt. Dat is een zeer specialistisch werkje dat aankomt op nauwkeurigheid; tot op een duizendste van een millimeter. Het herstel van de lagerstoelen gaat acht weken duren, maar laten we parallel aan andere klussen doen. Dat betekent dat we slechts enkele weken vertraging oplopen.

We wisten dat het een krappe planning was. Als je dan hoort dat het inderdaad langer gaat duren is dat heel vervelend, voor iedereen.

Helga Cuijpers regiodirecteur bij ProRail

Veerpont blijft beschikbaar

Sinds 19 september 2022 vaart er een veerpont tussen de beide oevers. Langzaam verkeer kan hier kosteloos gebruik van maken. Inmiddels zijn er ruim 15.000 mensen van de ene kant naar de andere gebracht.

Ook kan er een compensatie voor buskosten aangevraagd worden via een speciale app. Voor meer informatie over het gebruik van de app kun je kijken  op Calandbrug.nl. Zowel de veerpont als de compensatie voor het gebruik van de bus blijft tijdens de werkzaamheden van toepassing. Automobilisten en ander snel verkeer kunnen omrijden via de Thomassentunnel.

Verlichting op de fiets

Soms is een veerpont of bus niet geschikt voor je reis. Fietsers en bromfietsers rijden dan om via de Theemsweg en Neckarweg. Met extra borden worden de overige weggebruikers gewaarschuwd voor meer fietsers op die wegen dan ze mogelijk gewend zijn. Fietsers hebben zelf ook een belangrijke taak om gezien te worden: zet je fietsverlichting aan.

Complexiteit op de Calandbrug

Soms lijkt iets simpel, maar blijkt het heel complex. Dat is ook het geval bij de defecte Calandbrug. Deze brug, waarvan Rijkswaterstaat eigenaar is en die ProRail beheert, is door een technisch mankement sinds 10 mei 2022 afgesloten voor wegverkeer. Dat is vervelend, vooral voor de inwoners van het Zuid-Hollandse dorp Rozenburg.

Lees meer

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers