Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Kunst in de Zientunnel in Uitgeest

Nieuws

28 juni 2021

ProRail gaat flink aan de slag op en rond station Uitgeest. Naast de sporen en perrons pakken we ook de Zientunnel aan. En op de wanden van de Zientunnel is plek voor kunst.

Afweging en beslissing

Drie kunstenaars mochten een ontwerp voor de Zientunnel indienen. Bewoners van Uitgeest werden gevraagd welk ontwerp het beste zou passen. In totaal reageerden 86 bewoners. Het ging hierbij niet om de meeste stemmen, maar om wat de respondenten aangaven belangrijk te vinden.

De planontwerpen hadden hun eigen fans. De een gaf de voorkeur aan vrolijk en fris, de ander aan bloemen en rust en weer een ander aan verrassend en functioneel. De beoordelingscommissie was blij met de goed beargumenteerde reacties en heeft ze meegenomen in hun afweging en eindbeslissing.

Bekijk: Het ontwerp van Elspeth Diederix voor de Zientunnel in Uitgeest

De winnaar

De beoordelingscommissie hakte op 15 juni de knoop door en koos voor het ontwerp van fotograaf en kunstenaar Elspeth Diederix. Zij ontwierp een combinatie tussen een landschapsfoto en behang, met daarop een bloemenweide. Die bloemenweide bestaat uit bloemen en planten die deel uitmaken van de geschiedenis van Uitgeest, maar ook uit bloemen die nu in de omgeving te zien zijn.

Over haar ontwerp

De beoordelingscommissie schrijft het volgende over haar ontwerp:

“In het schetsontwerp van Elspeth komt het thema verbinden overtuigend tot expressie. Zij maakt in haar voorstel zowel verbinding met het landschap als met de geschiedenis van Uitgeest en haar omgeving. Centraal staat de belangrijke rol die bloemen daarin spelen. Hierin worden ook minder inheemse, aan de geschiedenis van Uitgeest gerelateerde botanische elementen verwerkt.

Het kunstwerk zal volgens de beoordelingscommissie op termijn ook interessant blijven. De combinatie van abstractie (patronen in het behang) en de figuratieve, realistische uitwerking maakt het werk toegankelijk, spannend en gelaagd. Daarmee denken we dat het een breed publiek kan aanspreken.”

Aandachtspunten

De beoordelingscommissie gaf Elspeth nog wel een aantal aandachtspunten mee voor de verdere uitwerking van haar ontwerp. De commissie wacht de uitkomsten hiervan af. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers