Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Oostelijke reizigerstunnel Amsterdam Centraal wordt kunstwerk

Nieuws

11 augustus 2021

NS, ProRail en United Painting transformeren het komende halfjaar de oostelijke reizigerstunnel van Amsterdam Centraal tot een kleurrijke doorgang voor reizigers. De smalste tunnel van het station wordt voor de komende jaren voorzien van een gigantisch kunstwerk.

Pop-up atelier

United Painting werkt tot het einde van dit jaar vanuit een pop-up atelier in de Amstelpassage op Amsterdam Centraal. Vanuit hier wordt in co-creatie een ontwerp ontwikkeld voor een schildering op de muren. De uitvoering zal plaatsvinden samen met lokale community’s van het station, zoals collega’s, huurders, reizigers en bewoners van de stad. Een uniek project. Via de social media accounts van Amsterdam Centraal en United Painting volgen de komende maanden oproepen voor workshops als men een creatieve bijdrage wil leveren.

Samen ontwikkelen en samen maken, dat past perfect bij ons Amsterdam Centraal.

Rene Wubs stationsmanager bij NS

Opfrisbeurt

Rene Wubs, stationsmanager Amsterdam Centraal: “De oostelijke reizigerstunnel is hard toe aan een opfrisbeurt. Het is de enige tunnel die niet is opgeknapt en voorzien van winkels, daarmee is hij minder aantrekkelijk voor reizigers. De tunnel gaat over een aantal jaar in de volgende verbouwing van het station helemaal op de schop. Dan wordt ook deze tunnel verbreed en voorzien van winkels. Totdat het zover is, willen we de tunnel met een hedendaags kunstwerk tot een prettigere plek maken voor onze reizigers. De filosofie van United Painting spreekt ons erg aan. Samen een ontwerp ontwikkelen en ook samen het kunstwerk maken, dat past perfect bij ons Amsterdam Centraal.”

United Painting

United Painting werkt al meer dan 15 jaar in uiteenlopende communities en gemeenschappen wereldwijd. Wat ooit begon met het Favela Painting project in Rio de Janeiro, is uitgegroeid tot een collectief dat in de vorm van mobiele creatieve laboratoria, grote kunstprojecten realiseert op onverwachte plekken in de openbare ruimte. De methodiek wordt doorontwikkeld, ervaring getoetst en kennis gedeeld. De organisatie is intrinsiek community-based, beweegt op het snijvlak van hedendaagse kunst, design en maatschappij en heeft als doel om - samen met haar partners - zo betekenisvol mogelijke sociale impact te creëren.

Inbreng leidt tot wederzijds begrip en verbinding.

Dré Urhahn kunstenaar bij United Painting

Tijdelijk decor

Dré Urhahn, kunstenaar United Painting: Het proces is daarbij net zo relevant als het resultaat. Met de gekozen locaties faciliteren wij iedere keer een tijdelijk decor waar buurtbewoners en bezoekers elkaar ontmoeten om samen te creëren en met elkaar in gesprek te gaan. Tijdens het proces wordt heel bewust plaats gemaakt voor de inbreng van alle betrokken partijen, wat leidt tot wederzijds begrip en verbinding. Het heeft invloed op de perceptie van een plek, en hoe men er met elkaar omgaat.”

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers