Museumweek begint al op het station

Nieuws

Gepubliceerd op 9 april 2018 - Laatste update: 16 augustus 2020 13:54 uur

Deze week zetten ruim 400 musea hun collectie in de spotlights tijdens de Nationale Museumweek. Mocht je met de trein naar het museum gaan, kijk dan vooral ook goed naar de stations. Verschillende stations hebben namelijk een monumentale status. ProRail is hier bijzonder trots op en doet er alles aan om stations in goede staat te houden.

Amsterdam Centraal

Amsterdam Centraal is het drukst bezochte monument van Nederland. Het station is gebouwd tussen 1881 en 1889 naar ontwerp van de architecten Cuypers, Van Gendt (stationsgebouw) en L.J. Eijmer (stationskap). ProRail gaat de komende jaren de Cuypershal hal restaureren en renoveren. De hal krijgt een loopbrug met balkons op de eerste verdieping, een vernieuwde vloer, grote kroonluchters, bewegwijzering en reisinformatievoorzieningen. Ook de rijtuigkappen en de luifel boven de centrale ingang komen terug, aan de voorkant van het station. Verder zijn de monumentale stationskappen uniek. Bij de opening in 1889 had het station één grote kap, de 'Zuidkap'. Samen vormen 50 spanten een gewelf met een spanwijdte van bijna 45 meter, een hoogte van 23 meter en een lengte van 306 meter. Bij de uitbreiding van het station aan de IJ-zijde kwam er in 1922 een tweede stationskap bij, de 'Noordkap'. Deze is smaller en langer dan de eerste kap. 

Eindhoven

Station Eindhoven is ook een Rijksmonument, gebouwd tijdens de wederopbouwperiode na de Tweede Wereldoorlog. Het station is onlangs verbouwd met behoud van de oorspronkelijke uitstraling. De vele authentieke details zijn bij de verbouwing behouden of terug gebracht. De binnenkant is helemaal gemoderniseerd, maar aan de buitenzijde van het station is feitelijk niets veranderd.

Nog veel meer

Ook bijvoorbeeld de stations Naarden-Bussum, Haarlem, Amsterdam Amstel en Valkenburg zijn meer dan de moeite waard. Deze stations kennen elk een lange historie en zijn uniek voor de tijd dat ze gebouwd zijn. Wie meer van moderne achitectuur houdt, kan het beste naar Arnhem Centraal of Rotterdam Centraal reizen. Deze stations sleepten al meerdere architectuurprijzen in de wacht. 

Spoormusea

Tijdens de Museumweek komen de spoorliefhebbers ook aan hun trekken. Zo doen het Spoorwegmuseum in Utrecht en het Openbaar Vervoer museum in Doetinchem mee. Ook kun je een ritje maken in de historische stoomtreinen van Haaksbergen en Medemblik-Hoorn.

Stations

ProRail is niet alleen verantwoordelijk voor de infrastructuur van het spoornetwerk maar ook voor het onderhoud en beheer van meer dan 400 stations in Nederland. Stations moeten goed bereikbaar zijn, voor iedereen. En ook binnen het station moeten mensen hun weg goed kunnen vinden. Bovendien moet het station een veilige en schone plek zijn, waar het wachten aangenaam is. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers