Nieuwe eiken voor landgoed Maarsbergen

Nieuws

Gepubliceerd op 14 december 2018 - Laatste update: 16 augustus 2020 14:55 uur

December cadeautjesmaand! ProRail heeft tientallen jonge eikenbomen afgeleverd bij landgoed Maarsbergen. Het zijn nakomelingen van acht oude eiken die langs de provinciale weg bij Maarsbergen staan. En... Maarsbergen krijgt een nieuwe spooronderdoorgang, zodat een overweg kan verdwijnen. Wil je weten hoe het één met het ander te maken heeft? Lees dan verder.

Goede ideeën werpen hun vruchten af

Het bomen-idee ontstond al in 2011. Voor de toen beoogde variant van de onderdoorgang onder het spoor bij Maarsbergen zouden acht monumentale eiken moeten wijken. Met de natuurvereniging 'Maarn Maarsbergen Natuurlijk' maakten we de afspraak om de bomen te vermeerderen. Door tijdig voor nakomelingen te zorgen kon de cultuurhistorische waarde van deze prachtige eiken voor de toekomst behouden blijven.

Stambomen toch niet gekapt

Later koos Maarsbergen toch een andere variant voor de spooronderdoorgang, aan de westkant van de huidige overweg. De acht oude eiken konden dus blijven staan. Maar inmiddels zijn er wel 175 nakomelingen! De jonge eiken worden op meerdere plekken in en om Maarsbergen neergezet, waaronder langs de 19e-eeuwse laan op het landgoed. Zo leven de prachtige eiken voort. Wel zo duurzaam.

Spooronderdoorgang Maarsbergen op komst

Midden in Maarsbergen ligt een gelijkvloerse spoorwegovergang in de provinciale weg. Een flinke hindernis voor het autoverkeer. De provincie, gemeente en ProRail gaan een tunnel aanleggen om zo de verkeersveiligheid, de doorstroming en leefbaarheid in het dorp te bevorderen. Een nieuwe duurzame verbinding als verbetering voor Maarsbergen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers