Nieuwe fietsenstalling station Tilburg geopend

Nieuws

17 november 2021

Station Tilburg is een fietsenstalling rijker. De stalling aan de Spoorlaan is geopend en biedt plek aan zo’n 3400 fietsen. De stalling is gebouwd in opdracht van ProRail en de gemeente Tilburg en wordt beheerd door NS. Bijzonder: dit is de eerste fietsenstalling in Noord-Brabant met een geautomatiseerde in- en uitcheckzone.

Groen dak

In de stalling vind je circa 200 ov-fietsen. Ook heeft de stalling een via een rolpad bereikbare bovenverdieping. De buitenkant van de fietsenstalling is van glas en het dak is begroeid met sedum-planten. Dit groene dak zorgt voor een goede waterafvoer en draagt bij aan een beter binnenklimaat in de fietsenstalling.

Duurzaam gebouwd

De stalling is duurzaam gebouwd, met aandacht voor de omgeving, het verblijfsklimaat en het milieu. Zo zijn de monumentale delen van het voormalige postperron, zoals de Y-kolommen, geïntegreerd. Het postperron fungeert nu als verdieping.

De 'gepotdekselde' glazen gevel zorgt voor ventilatie en natuurlijke lichtinval. Dit minimaliseert de behoefte aan kunstmatige verlichting. De verlichting die in de donkere uren toch nodig is, is energiezuinig. En blijft tot een minimum beperkt als er geen mensen aanwezig zijn.

"Het is prachtig hoe we voor Tilburg een nieuw en modern gebouw hebben ontworpen, dat toch helemaal in de geest van de oorspronkelijke architect Koen van der Gaast is", aldus Dimitri Kruik, regiodirecteur bij ProRail. "Een mooi resultaat van de samenwerking met Cepezed als ontwerper en Dura Vermeer als aannemer."

Dit is een nieuw en modern gebouw, in de geest van de oorspronkelijke architect

Dimitri Kruik regiodirecteur ProRail

Nieuwe in- en uitcheckzone

De geautomatsiseerde in- en uitcheckzone is een primeur voor Noord-Brabant. Reizigers checken hier in en uit met hun ov-chipkaart. Reizigers met een NS-abonnement of met 'stallen op rekening' krijgen gratis een zogenoemde fietstag. Met zo’n tag loop je direct door omdat de in- en uitcheckzone deze herkent. De tag is namelijk gekoppeld aan jouw ov-chipkaart. Servicemedewerkers bevestigen de tag op het voorframe van je fiets.

In de nieuwe stalling stal je jouw fiets de eerste 24 uur gratis. De stalling is bewaakt en geopend vanaf een kwartier voor het vertrek van de eerste trein tot een kwartier na de laatste trein. In de nieuwe stalling zit een Fiets & Service-winkel voor reparaties en er zijn fietsaccessoires te koop.

 • De nieuwe fietsenstalling op station Tilburg
  De nieuwe fietsenstalling op station Tilburg
 • In de nieuwe fietsenstalling is plek voor 3400 fietsen
  In de nieuwe fietsenstalling is plek voor 3400 fietsen
 • De nieuwe in- en uitcheckzone
  De nieuwe in- en uitcheckzone
 • In de fietsenstalling staan zo'n 200 ov-fietsen
  In de fietsenstalling staan zo'n 200 ov-fietsen
 • De nieuwe fietsenstalling op station Tilburg
  De nieuwe fietsenstalling op station Tilburg

Hoogtepunt

"Na de vernieuwing van het station en de opening van de stalling aan de noordkant is dit opnieuw een mooi hoogtepunt", aldus Magdalena Piowtrowska, regiodirecteur van NS. "Het is de eerste fietsenstalling in Brabant met onze nieuwe in- en uitcheckzone. Hierdoor kunnen reizigers sneller en makkelijker hun fietsen stallen."

Blikvanger

Bas van der Pol, wethouder van Tilburg, noemt de nieuwe fietsenstalling een blikvanger in de transformatie van de Spoorzone in Tilburg. "Ov-reizigers stallen hier makkelijk, veilig en snel hun fiets. Dat maakt reizen van en naar Tilburg met de trein voor iedereen weer wat comfortabeler. Hiermee stimuleren we dat nog meer mensen de fiets pakken om naar het station te gaan. En dragen we zo bij aan een gezond en gelukkig Tilburg. Het zorgt er bovendien voor dat we de openbare ruimte rond het station leefbaar en vrij van fietsen houden."

Bekijk hieronder dronebeelden van de nieuwe stalling.

Bekijk: Dronebeelden van de nieuwe fietsenstalling

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers