Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Nieuw raamcontract fietsparkeersysteem bij stations gegund

Nieuws

1 november 2021

De laatste vrije parkeerplaats vinden in een fietsenstalling bij het station is niet altijd even gemakkelijk. Daarom heeft ProRail in 2010 de eerste generatie digitale fietsparkeersystemen geïntroduceerd. Nu introduceren we een derde generatie die hierin nog betrouwbaarder en comfortabeler voor de reiziger is dan de eerdere versies.

Begin volgend jaar geplaatst

Dit digitale verwijssyteem helpt de reiziger bij het vinden van een vrije fietsparkeerplaats bij het station. ProRail heeft het raamcontract voor dit verwijssysteem 3.0 onlangs gegund aan LumiGuide B.V. uit Nijmegen.

De komende acht jaar worden 100.000 nieuwe fietsparkeerplaatsen bij stations voorzien van dit slimme verwijssysteem. De eerste systemen uit dit contract wordt begin volgend jaar geplaatst in fietsenstallingen bij de stations Groningen, Maastricht en Leeuwarden geplaatst.

De digitale verwijsborden in de stalling bij station Driebergen Zeist
De digitale verwijsborden in de stalling bij station Driebergen Zeist

Slimme fietsdetectie

Het slimme digitale fietsparkeersysteem werkt met optische sensoren in plaats van druksensoren. Door het gebruik van een AI-algoritme herkent het systeem zelf camerabeelden van geparkeerde fietsen. Hierdoor kunnen alle afmetingen fietsen worden herkend en kan het systeem in ieder gedeelte van de stalling worden toegepast.

Het systeem houdt bij wanneer een fiets is geplaatst, zodat de stallingsbeheerder (NS Fiets of de gemeente) te lang gestalde fietsen kan verwijderen. Via een digitaal verwijsbord is snel zichtbaar welke plekken nog vrij zijn.

Eisen van nu

ProRail beheert meer dan een half miljoen fietsparkeerplaatsen bij stations en dit aantal groeit nog ieder jaar. De eerste ‘hedendaagse’ fietsenstallingen zijn twintig jaar geleden gebouwd. Ook deze moeten blijven voldoen aan de comfort- en beschikbaarheidseisen. Hierom zijn instandhouding en vervanging belangrijke redenen voor het nieuwe contract met Lumiguide B.V.

Met het nieuwe verwijssysteem zetten we in op een langere levensduur en daarmee dus ook op minder materiaalgebruik. Dat is goed, maar ook nodig om de duurzaamheid te verbeteren.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers