Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Eerste duurzame raamcontract voor stations gegund

Nieuws

15 juni 2021

Movares, 4 Infra, Sweco, Antea en Haskoning DHV gaan de komende vier jaar engineeringswerkzaamheden uitvoeren voor projecten van ProRail op stations. Het Raamcontract Stations 4.0 dat aan de vijf is gegund is het eerste engineeringscontract voor stations waarbij duurzaamheid expliciet is opgenomen als gunningscriterium.

Snel en simpel aanbesteden

Duurzaamheid gaat in alle voorkomende en nog te bedenken verschijningsvormen structureel onderdeel uitmaken van het engineeringsproces.

Het raamcontract gaat over kleine werkzaamheden zoals het bouwen van fietsenstallingen, het verbeteren van de toegankelijkheid en de bereikbaarheid van de stations met nieuwe roltrappen en liften, het schilderen van perronkappen, het plaatsen van zonnepanelen en het plaatsen van nieuw perronmeubilair.  De maximale waarde van het contract is 30 miljoen euro. Ontwerpopdrachten tot een bedrag van 400 duizend euro  kunnen we hiermee snel en simpel aanbesteden.

Het draagt bij aan het mogelijk maken van duurzaam vervoer en daar ben ik trots op.

Astrid Bunt directeur stations bij ProRail

Primeur voor ProRail

“Voor ProRail is het een primeur dat we duurzaamheid op deze manier structureel verankeren in een engineeringcontract”, zegt Astrid Bunt, directeur Stations bij ProRail. “Het draagt bij aan het mogelijk maken van duurzaam vervoer en daar ben ik trots op.”

Goed werk wordt beloond

In het contract staat voorop dat goed  werk wordt beloond. “We hebben geen malus ofwel straf ingebakken. Iedere partij krijgt in het contract een taartpunt. Samen vormen die taartpunten 85 procent van de totale omzet. Elk jaar geven we de resterende 15 procent weg aan de twee best presterende partijen.” ProRail mikt hiermee op een goede samenwerking waarin de ingenieursbureaus proactief meedenken en innovatieve duurzaamheidskansen gaan benutten.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers