Nieuwe fietsenstalling Tilburg krijgt vorm

Nieuws

Gepubliceerd op 10 december 2019 - Laatste update: 16 augustus 2020 16:15 uur

De bouw van de nieuwe fietsenstalling aan de noordzijde van station Tilburg gaat een nieuwe fase in. Uit de grond verrijst een stalen frame dat het karkas vormt van het gebouw.

ProRail, NS en de gemeente gaven in april het officiĆ«le startsein aan aannemer Dura Vermeer. Het vernieuwe station Tilburg krijgt aan beide zijden van het station een nieuwe fietsenstalling. Eerst komt er een nieuwe stalling aan de noordkant. Die zal naar verwachting in het derde kwartaal van 2020 gereed zijn. Direct daarna wordt gestart met de bouw van een nieuwe stalling aan de zuidzijde. 

Impressie van de nieuwe stalling aan de noordzijde door architectenbureau Cepezed
Impressie van de nieuwe stalling aan de noordzijde door architectenbureau Cepezed

Hoge eisen

De noordelijke stalling biedt plaats aan 3.900 fietsen. Aan de centrumzijde komt een stalling met plek voor 3.400 fietsen en deze zal gereed zijn in 2021. Het ontwerp van beide stallingen is van architectenbureau Cepezed en voldoet aan de hoogste eisen. In de stallingen komen rolbanden voor gebruiksgemak en verdeeld over beide stallingen staan zo’n tweehonderd OV-fietsen om te huren. 

 

Eerste 24 uur gratis 

Reizigers die met de fiets naar het station gaan, kunnen straks hun fiets de eerste vierentwintig uur gratis parkeren. Beide stallingen worden permanent bewaakt en zijn voorzien van OV-fietsen. Daarnaast zit er in één van de stallingen straks ook een Fiets en Serviceruimte voor kleine reparaties. De totale investeringskosten bedragen circa twintig miljoen euro. Dat geld is afkomstig van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de gemeente Tilburg en de provincie Noord-Brabant. Als de stallingen straks klaar zijn, gaat NS deze exploiteren. 

Actieplan Fietsparkeren 

Om de reis van deur tot deur gemakkelijker en comfortabeler te maken, verbetert ProRail samen met regionale overheden en NS fietsenstallingen bij stations door uitbreiding, betere benutting en vernieuwing. Het huidige programma Actieplan Fietsparkeren geeft uitvoering aan het beleid om meer fietsparkeerplekken bij stations te realiseren. Sinds 2000 zijn er landelijk bijna alle 450.000 fietsplaatsen nieuw gebouwd en gemoderniseerd op ruim 400 stations. Het aantal stallingsplaatsen is nu zo'n 490.000 en groeit de komende jaren - afhankelijk van beschikbare co-financiering - verder naar 600.000 in 2030.

 

Meer over:

Meer nieuws

Wat is ERTMS?

Treinen veilig en sneller laten rijden, ook de grens over. Dat is wat we doen met de invoering van ERTMS. Bekijk de nieuwe video hierover.

Bekijk de video

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers