Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Schop in de grond voor onder­grondse fietsen­stalling

Nieuws

15 maart 2019

Vrijdagochtend 15 maart verrichtten leerlingen uit groep 5 van de Parkschool samen met bestuurders van provincie Overijssel, gemeente Zwolle, ProRail, NS en aannemer Boskalis een symbolisch starthandeling voor de bouw van de nieuwe ondergrondse fietsenstalling en de herinrichting van het Stationsplein en de Stationsweg.

Met de handeling wordt een start gemaakt met de bouw van de ondergrondse fietsenstalling aan de centrumzijde van het Stationsplein ter grootte van een voetbalveld voor bijna 5.500 fietsen. Aannemer Boskalis gaat de klus uitvoeren die mogelijk is met een financiële bijdrage van de provincie Overijssel en ProRail (namens het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat).

Vergroening

Bij de symbolische aftrap hielpen ongeveer 30 kinderen uit groep 5 de gedeputeerde Bert Boerman, wethouder Ed Anker, regiodirecteur van ProRail Dorothé Wennekendonk, Joost van der Bijl van NS en Arno van Schaik van Boskalis Nederland. Dit deden zij door op het Stationsplein samen de eerste schep in de grond te zetten en de beplanting op de rotonde voor het station weg te halen. De beplanting wordt gebruikt om het schoolplein van de Parkschool te vergroenen. Zo helpt ProRail indirect mee aan de vergroening en duurzaamheid van Zwolle.

Duurzaam Zwolle

Om de reis van deur tot deur gemakkelijker en comfortabeler te maken, verbetert ProRail samen met regionale overheden en NS fietsenstallingen bij stations door uitbreiding, betere benutting en vernieuwing. Het programma Ruimte voor de Fiets geeft uitvoering aan het Actie plan Fietsparkeren bij stations.

De vraag naar (OV)mobiliteit groeit de komende jaren met zeker 30%. Dat merken we als gemeente Zwolle, ProRail en NS nu al elke dag aan den lijve en daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er goede voorzieningen zijn om die groei goed te kunnen faciliteren. In Zwolle heeft ProRail meegeholpen aan het ontwikkelen van een ondergrondse fietsenstalling wat plaats moet bieden voor maar liefst 5.475 fietsen. NS gaat voor de gemeente Zwolle deze fietsenstalling exploiteren waarbij gebruikers de eerste 24 uur gratis hun fiets kunnen parkeren. De ruime parkeerplek voor fietsers moet het fietsverkeer samen met het openbaar vervoer als alternatief voor de auto gaan stimuleren. Ook het Zwolse Stationsplein wordt vernieuwd. Het wordt ingericht tot een prettige verblijfplek met daarbij een groene en uitnodigende uitstraling met groenvakken met bomen, zitranden en sfeervolle verlichting. De komst van de nieuwe fietsenstalling en het nieuwe groene stationsplein draagt bij aan een duurzamer Zwolle.

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers