Nieuwe huizen voor vleermuizen

Nieuws

3 juni 2016

In het stationsgebied Driebergen-Zeist liggen het spoor, wegen en aangrenzende monumentale landgoederen en natuurgebieden vlak naast elkaar. In de omgeving leven veel beschermde diersoorten, waaronder de dwergvleermuis. Omdat ProRail het stationsgebied vanaf 2017 vernieuwt, hebben we nu al nieuwe vleermuishuizen gebouwd.

Langzaam wennen

De bijzondere dwergvleermuizen leven nu in het station van Driebergen-Zeist. Het gebouw wordt naar verwachting in het najaar van 2017 gesloopt. Omdat de vleermuizen tijd nodig hebben om hun weg te vinden naar hun nieuwe behuizing zijn nu al vier nieuwe verblijven opgehangen. Nu hopen dat ze hun huisjes op het spoor komen.

Ook 'hop-overs' voor eekhoorns op komst

Voor het stationsproject Driebergen-Zeist heeft ProRail in overleg met gemeenten en lokale natuur- en milieugroeperingen een natuurcompensatieplan gemaakt. Dat gaat onder meer over de aanplanting van nieuwe bomen en over de aanleg van tunneltjes voor marters en dassen. Er komt ook een veilige 'hop-over' voor eekhoorns.

Nieuw stationsgebied

Het stationsgebied wordt komende jaren vernieuwd. De Hoofdstraat (N225) gaat onder het spoor door, zodat het verkeer beter kan doorstromen. Het spoor wordt uitgebreid van 3 naar 4 sporen: Intercity’s kunnen Sprinters inhalen. Dat levert ruimte op voor meer treinen. Er komt een nieuwe fietsenstalling met ca. 3000 stallingsplaatsen en NS bouwt een nieuwe parkeergarage met ongeveer 600 perkeerplaatsen. Het stationsgebied Driebergen-Zeist en het nieuwe  'landgoedstation' zijn een belangrijke entree tot het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en de ‘De Stichtse Lustwarande’.

Samen bouwen

Provincie Utrecht , Gemeente Utrechtse Heuvelrug, Gemeente Zeist, NS en ProRail werken samen aan de bouw van het nieuwe station, de verbetering van de regionale wegenstructuur, het aanleggen van een nieuw busstation en de verdere ontwikkeling van het stationsgebied. De partijen hebben afgesproken om nauw samen te werken.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers