Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Onderdoorgang Assen De Maten 9 april open

Nieuws

2 april 2020

Automobilisten, fietsers en voetgangers in Assen kunnen binnenkort sneller tussen het oosten en het zuiden van de stad reizen. De nieuwe onderdoorgang De Maten aan de Europaweg Zuid gaat op 9 april om 13.00 uur open voor verkeer.

ProRail bouwde de onderdoorgang in opdracht van de gemeente. “Een heuglijk moment dat hij open gaat, maar voor nu even zonder feestelijke bijeenkomst vanwege de coronacrisis”, aldus de wethouder.

ProRail is in 2018 begonnen met de bouw van de spooronderdoorgang, een van de laatste grote onderdelen van het programma FlorijnAs. De onderdoorgang is bijna klaar, alleen nog de afwerking van de wanden met natuursteen. Na Pasen heeft de aannemer hier nog een aantal weken voor nodig.

Verkeer nu beter verdeeld

Wethouder Harmke Vlieg (verkeer) over het resultaat: “Ik ben trots op deze nieuwe onderdoorgang. Het zorgt voor een nieuwe verbinding voor met name Assen Oost en de wijk Diepstroeten. Ook zal het verkeer in de omgeving beter verdeeld worden. Heel graag had ik het openingsmoment gevierd samen met omwonenden en alle betrokkenen, maar door de coronacrisis gaat dit nu niet. We gaan de onderdoorgang nu eerst in gebruik nemen!" 

Veiliger en comfortabeler

Er is een waterkelder van zo’n 200 m3 gebouwd om regenwater op te vangen. Regenwater wordt er gefilterd. Dit water kan naar de Stadsbroekloop, uitloop van de Drentsche Aa gepompt. De zijkanten van de tunnel (talud) zijn voorzien van een grasmat, om een groen, open gevoel te creëren. De rijbanen hebben stil asfalt gekregen. En na de zomer komt er nog een lichtkunstwerk bij de onderdoorgang; ‘Spoor van water’. ProRails regiodirecteur Dorothé Wennekendonk laat weten: “Als ProRail streven we zoveel mogelijk naar ongelijkvloerse kruisingen van weg en spoor. Die zijn meest veilig en comfortabel voor trein- en wegverkeer. Mooi dat we hier deze verbinding zo konden realiseren.”

Onderdoorgang De Maten in cijfers:

Initiatiefnemer: gemeente Assen
Opdrachtgever: ProRail

Aannemer: Combinatie Mobilis Hegeman
Start bouw: september 2018

Open voor verkeer: april 2020
Lengte: ca. 220 meter
Doorrijhoogte rijbaan: 4,60m. onder het spoor
Auto’s mogen 50km/h

Voet- en fietspad
480 meter polderscherm met een diepte van ca. 7,2 meter
Gewicht spoordek 1050 ton
In totaal 710.500kg wapening en 5.075 m3 beton in het werk

Meer informatie: https://www.prorail.nl/projecten/onderdoorgang-de-maten-assen
 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers