Ongeval op overweg Aalten

Nieuws

Gepubliceerd op 19 april 2018 - Laatste update: 16 augustus 2020 13:58 uur

Woensdagavond 18 april vond er een ongeval plaats op een overweg in Aalten, waarbij de bestuurder van de auto om het leven kwam. Het gaat om een overweg zonder spoorbomen en bellen, een Niet Actief Beveiligde Overweg (NABO). Nabestaanden en betrokkenen, waaronder getuigen, machinist en hulpdienstmedewerkers wensen wij alle sterkte toe. Het geeft eens te meer aan hoe dringend dit soort overwegen uit het spoornet moeten verdwijnen.

Overwegen aanpakken

Om dat te bereiken zijn we al geruime tijd in gesprek met omwonenden, gemeente en provincie. ProRail wil in heel Nederland zo snel mogelijk van Niet Actief Beveiligde Overwegen (NABO) af en ook met gemeente Aalten waren we in bespreking. Maar procedures tot besluitvorming, met veel betrokken partijen hebben tijd nodig. 

Bomen en bellen en minder verkeer

Het gaat hier om meerdere overwegen (met name drie openbare Niet Actief Beveiligde Overwegen) die we allemaal aan willen pakken. Voor de betrokken overweg op de Tuunterweg in Aalten geldt dat we afgesproken hebben om beveiliging in de vorm van spoorbomen en bellen aan te brengen, en daarnaast autoverkeer te weren.

Open voor fietsers en voetgangers

Dat betekent dat de overweg open blijft voor fietsers en voetgangers, maar snelverkeer een andere route moet kiezen. Daarmee verbeteren we de veiligheid dubbelop omdat het gebruik van de overweg hiermee afneemt en spoorbomen en bellen duidelijk signaleren wanneer er een trein komt. 

Zo spoedig mogelijk eerste maatregelen

De besluitvorming om de genoemde maatregelen te nemen was dus al in gang gezet. Nu dit ongeval plaatsvond doet de politie verder onderzoek naar de oorzaak van het ongeval. ProRail wil dat echter niet afwachten: met de gemeente bespreken wij of we de afsluiting van de overweg voor snelverkeer zo spoedig mogelijk kunnen laten plaatsvinden. 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers