Hurdegaryp en Leeuwarden: treinen rijden weer

Nieuws

5 december 2020

Door een sein- en overwegstoring reden er op zaterdag 5 december tussen 9:00 en 16:00 uur geen treinen tussen Hurdegaryp en Leeuwarden. Verschillende specialisten van ProRail en de spooraannemer waren aan het werk om de oorzaak te achterhalen. Na het vervangen van een transformator waren de problemen rond 15:30 uur verholpen en kon de treindienst weer worden opgestart.

Nacht van vrijdag op zaterdag

In de nacht van vrijdag op zaterdag zag ProRail dat een overweg op de Pieter Stuyvesantweg in Leeuwarden in storing was: de overweg bleef dicht ook als er geen trein aankwam. Daarbij was er sprake van een seinstoring: een sein bleef op rood staan en kon niet meer worden verzet.

Monteurs van de spooraannemer van ProRail zijn vervolgens ter plaatse gegaan en hebben onderzoek gedaan naar de oorzaak van de storingen. Maar het is ons niet gelukt om de oorzaak te achterhalen voordat de treindienst op zaterdagochtend weer moest worden opgestart. 

Treindienst gestart

Om de treindienst zo min mogelijk te verstoren besloten we om de treinen vanaf zaterdagochtend zoveel mogelijk volgens de dienstregeling te laten rijden. Machinisten kregen speciale aanwijzingen. Zo moesten ze met een lagere snelheid voorbij de overweg rijden. Tegelijkertijd maakten we een plan voor verder onderzoek en herstel. In dit plan hebben we ook meegenomen dat reizigers onder meer door de snelheidsbeperking flinke vertraging opliepen.

Bussen Arriva

Daarop besloten we om weer aan herstel te gaan werken. Omdat we daar beide sporen voor nodig hebben, legden we omstreeks 09.00 uur het treinverkeer tussen Hurdegaryp en Leeuwarden helemaal stil. Ook legden we de intercitydienst tussen Groningen en Leeuwarden stil. Reizigersvervoerder Arriva heeft tussen Hurdegaryp en Leeuwarden bussen ingezet. Tussen Groningen en Hurdegaryp reden alleen stoptreinen. We raadden reizigers in deze regio aan een reisplanner te raadplegen voor vertrek.

BOA's overweg

ProRail zette vanaf het einde van de ochtend BOA’s in bij de overweg op de Pieter Stuyvesantweg in Leeuwarden. Ook al reden er bij deze overweg geen treinen, zij stonden daar om voetgangers en fietsers te begeleiden bij het oversteken van de overweg. Het wegverkeer werd omgeleid naar een andere overweg.

Transformator

Bij het onderzoek zette ProRail verschillende specialisten in, zoals monteurs die gespecialiseerd zijn in de werking van de seinen en specialisten op het gebied van de energievoorziening. We hebben onder meer gekeken of er sprake was van een kabelbreuk. Maar dat is niet het geval. Ook keken we of er op een andere manier mogelijk elektriciteit weglekte.

Uiteindelijk hebben we de problemen weten te verhelpen door een transformator te vervangen. De overweg kon rond 15:30 uur weer open en het treinverkeer kon weer worden hervat.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers