Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Overweg Dorst op de schop

Nieuws

3 februari 2021

In Dorst gaan we komend weekend het betonnen wegdek van de overweg op de Wethouder van Dijklaan vervangen door rubberen platen tussen de sporen. Het is een proef om te onderzoeken of dit andere type overweg helpt om de hinder van trillingen in de omgeving te verminderen.

Trillingen

Sinds 2017 ervaren omwonenden op de Brabantroute meer hinder van trillingen. Uit onderzoek bleek dat de hoogste trillingen zich voordoen bij spoorwegovergangen op het moment dat een reizigerstrein met aan weerszijde een TRAXX-locomotief passeert. Maar bewoners geven ook aan last te hebben van het goederenvervoer.

In samenwerking met NS en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat heeft ProRail al diverse proeven gedaan om de hinder van trillingen tegen te gaan. We willen nu onderzoeken of het weghalen van de betonnen plaat onder het spoor een merkbaar effect heeft op de trillingen en de ervaren hinder. De overweg bestaat straks uit rubberen wegplaten tussen de sporen (een zogeheten STRAIL-overweg).

  • In Moerdijk ligt al een zogeheten STRAIL-overweg
    In Moerdijk ligt al een zogeheten STRAIL-overweg
  • De betonnen plaat onder het spoor wordt weggehaald en vervangen door rubberen wegplaten
    De betonnen plaat onder het spoor wordt weggehaald en vervangen door rubberen wegplaten

Meetapparatuur

Om er achter te komen of het weghalen van de betonnen plaat onder het spoor inderdaad een merkbaar effect op de trillingen heeft, plaatsen we meetapparatuur op diverse plekken in de spooromgeving. Daarmee meten we de trillingen voorafgaand aan de vervanging van de overweg en daarna.

Zo kunnen we vergelijken wat het verschil is tussen de twee verschillende typen overwegen. Ook voeren wij een kleinschalig ervaringsonderzoek uit onder de direct omwonenden van de overweg. In het voorjaar verwachten wij de resultaten te kunnen delen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat. Hierbij wordt beoordeeld of deze maatregel voldoende effectief is en het haalbaar is om deze maatregel in de toekomst ook breder in te gaan zetten.

Geen treinverkeer

Een deel van de werkzaamheden kan alleen maar worden uitgevoerd als er geen treinen rijden. Dit duurt van zaterdag 6 februari 01:20 uur tot en met maandag 8 februari 05:20 uur. Tussen Breda en Eindhoven rijden dan bussen in plaats van treinen. Wij adviseren reizigers vlak voor vertrek een reisplanner te raadplegen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers