Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Pernis buiten gebruik voor rangeren met gevaarlijke stoffen

Nieuws

26 januari 2024

Op emplacement Pernis wordt op dit moment niet gerangeerd met wagons met gevaarlijke stoffen. Er zijn opnieuw lekkages in de brandblusvoorziening geconstateerd. De komende week wordt de situatie op Pernis met interne en externe specialisten verder onderzocht. Op basis daarvan nemen we besluiten voor de korte en langere termijn. De besluiten en de mogelijke impact hiervan worden zo snel mogelijk met betrokken partijen besproken.

Gevaarlijke stoffen

Voor treinen zonder gevaarlijke stoffen gelden geen beperkingen. De kans op een incident op een emplacement is erg klein. Maar mocht er zich een gevaarlijke situatie voordoen, dan is een goedwerkend brandblussysteem essentieel. Nu ProRail dat niet kan garanderen, is er vanwege de veiligheid voor gekozen het rangeren met gevaarlijke stoffen stop te zetten.

Op Pernis blijven alle terminals bereikbaar, zowel voor treinen met gevaarlijke als voor niet gevaarlijke stoffen. Voor treinen met gevaarlijke stoffen betekent dat in veel gevallen wel extra logistieke handelingen op andere locaties. Het gaat om ongeveer tien treinen per dag. Deze kunnen we op andere emplacementen verwerken, maar het levert wel hinder op voor de vervoerders, terminals en verladers. ProRail probeert de logistieke hinder voor partijen te minimaliseren.

Gevaarlijke stoffen

Het spoorvervoer van gevaarlijke stoffen is regelmatig onderwerp van gesprek. Het is een specialistisch onderwerp met complexe wetgeving. Emotie en beeldvorming spelen hierbij een grote rol. We zien vaak dezelfde misverstanden terugkomen. In een overzicht geven we antwoord op de negen meest gestelde vragen.

Lees de vragen en antwoorden Lees de vragen en antwoorden

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers