ProRail biedt dassenfamilie nieuw onderdak

Nieuws

5 oktober 2022

Dassen veroorzaken verzakkingen op het spoor in het Friese Molkwerum. Hierdoor mogen treinen op dit stuk niet harder dan 60 kilometer per uur rijden. Het spoor wordt vanzelfsprekend door ProRail hersteld. Maar om te voorkomen dat dassen zich opnieuw onder het spoor vestigen, wordt een kunstburcht voor ze gemaakt.

Veiligheid en dieren

De kunstburcht is een initiatief van Corné van Doorne en Michel van den Boogaert (beiden werkzaam bij ProRail) en is ontworpen door stichting Das&Boom. Het plan ligt nu bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland, die de vergunning voor de burcht moet afgeven.

Michel: “Het is mijn persoonlijke wens en drijfveer om de das een goed leefgebied te geven. Ik vind het belangrijk dat we zo zorgvuldig mogelijk met dieren omgaan zodat we duurzaam kunnen samenleven met de natuur. Tegelijkertijd borgen we met een kunstburcht de veiligheid van het spoor.”

Het is mijn persoonlijke wens en drijfveer om de das een goed leefgebied te geven.

Michel van den Boogaert vakspecialist operationeel beheer bij ProRail

Goed alternatief

Het is niet de eerste keer dat ProRail te maken heeft met schade rond het spoor door beschermde dieren. Dat dit gebeurt in Molkwerum komt door de droge maar voedselrijke grond en het heuvelachtige landschap. Daar zijn dassen gek op. De kans dat hun burcht onder water komt te staan is klein. De kunstburcht die gebouwd wordt, zal een goed alternatief zijn voor de das. ProRail streeft ernaar om de burcht begin december af te krijgen.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers