ProRail gaat 2,2 miljoen omwonenden digitaal informeren over werkzaamheden

Nieuws

5 juni 2019

Met meer dan 7.000 kilometer aan spoor door heel Nederland heeft ProRail zo’n 2,2 miljoen ‘buren’ die binnen een straal van 300 meter van het spoor af wonen. Om hen zo goed mogelijk te informeren over mogelijk hinderlijke werkzaamheden, start ProRail met een digitaal systeem waar omwonenden realtime kunnen zien welke werkzaamheden eraan komen.

Bekijk: ProRail gaat 2,2 miljoen omwonenden digitaal informeren over werkzaamheden

Verbetering van de hindercommunicatie

Met het nieuwe systeem stapt ProRail af van de ouderwetse bewonersbrieven. Hiermee konden geplande werkzaamheden van tevoren goed worden gemeld, maar onverwachte spoedwerkzaamheden niet. Hierdoor werden omwonenden nog weleens verrast en dat vinden we erg vervelend. Met het digitale systeem krijgen de omwonenden ook een melding van deze spoedwerkzaamheden, zodat ze 24/7 weten wat er speelt.

Bij de melding van de werkzaamheden staat ook precies wat er gaat gebeuren en kunnen foto’s, video’s of websites gekoppeld worden om zoveel mogelijk context te bieden.

Aannemers vullen het systeem nu zelf in

De bewonersbrieven werden gemaakt door communicatieadviseurs van ProRail. Zij kregen de informatie van de spooraannemers die in opdracht van ProRail werkzaamheden uitvoeren op het spoor.

In de nieuwe situatie vullen de aannemers zelf het systeem in waarna de omwonenden direct een melding krijgen. Hierdoor wordt het proces versimpeld, versneld en komt het rechtstreeks van de partij die de werkzaamheden uit zal voeren.

ProRail verduurzaamt 

Met het digitale systeem bespaart ProRail veel papier en vallen de kosten lager uit. Deze ontwikkeling sluit aan bij het doel van ProRail om zo duurzaam mogelijk te opereren. Voorheen verstuurden we bijna 1 miljoen brieven per jaar, we hopen hiermee zo’n 80% te besparen. Informatie over grote projecten blijven we nog wel via de brievenbus verspreiden.

Aanmelden 

De 550.000 omwonenden in een straal van 100 meter van het spoor hebben de afgelopen maanden een bericht ontvangen waarin staat dat zij zich aan kunnen melden voor het digitale systeem. Pas als de aanmelding rond is, kunnen meldingen worden ontvangen.

Het systeem is ook beschikbaar voor omwonenden tot 300 meter van het spoor af wonen en heeft daarmee een totaal bereik van 2,2 miljoen omwonenden.

Aanmelden kan via deze link.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers