Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

ProRail maakt het spoor stiller met raildempers

Nieuws

16 september 2022

Vanaf 18 september 2022 start ProRail met het aanleggen van een groot aantal raildempers door heel Nederland. In 2022 bevestigen we in dertien gemeenten raildempers aan het spoor. Vanaf 2023 komen daar nog ruim twintig gemeenten bij. Dit is een van de maatregelen die we nemen om ervoor te zorgen dat het geluid bij het spoor onder de wettelijke norm blijft. Het spoor wordt merkbaar stiller. En dat is prettig voor mensen die naast het spoor wonen.

Wat zijn raildempers?

Raildempers zijn stalen blokken met kunststof die met clips aan de zijkant van een spoorstaaf worden aangebracht. Ze verlagen het geluid van passerende treinen met gemiddeld zo’n 3 decibel.

De plaatsing van de raildempers is onderdeel van het MJPG, Meerjarenprogramma Geluidsanering. Met dit programma werkt ProRail aan het stiller maken van het spoor. Dat doen we vooral door het plaatsen van geluidschermen of raildempers.

Waar en wanneer?

De werkzaamheden starten vanaf 18 september en vinden verspreid door heel Nederland plaats. Hieronder staat waar we in 2022 aan de slag gaan. Voor de overige gemeenten geldt dat we het grootste deel in 2023 willen realiseren. Zodra de planning hiervan bekend is, volgt hierover een nieuwsbericht.

Noord-Brabant: Boxtel, Helvoirt, ’s Hertogenbosch, Oisterwijk, Udenhout, Zaltbommel

Limburg: Blerick, Echt

Utrecht: Schalkwijk, Maarn, Bunnik, Hilversum

Zuid-Holland: Gouda

Ben je benieuwd waar en wanneer de raildempers bij jou in de buurt komen? Meld je dan aan voor onze e-mailservice

Nachtwerk

Om het treinverkeer niet te hinderen vindt de montage veelal in de nachtelijke uren plaats. Bewoners worden hierover tijdig geïnformeerd via een melding in het ‘Spoorwerk in mijn buurt’ systeem. Woon je langs het spoor en wil je ook meldingen ontvangen? Ga naar Spoorwerk in mijn buurt.

Spoorwerk in uw buurt

Geluidsanering

ProRail werkt binnen het Meerjarenprogramma Geluidsanering (MJPG) aan het stiller maken van het spoor. Dat doen we vooral door het plaatsen van geluidschermen of raildempers.

Lees meer

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers