ProRail ontvangt Eurocommissaris op station Delft

Nieuws

28 juni 2019

COO John Voppen van ProRail ontving donderdagmiddag 27 juni Eurocommissaris Violeta Bulc, minister Cora van Nieuwenhuizen en staatssecretaris Stientje van Veldhoven op station Delft. Dat deed hij samen met CEO Roger van Boxtel van NS.

De drie bestuurders deden het station aan in het kader van een fietstocht, waarin Nederand laat zien het meest innovatieve land te zijn op het gebied van mobiliteit.

Spoorzone Delft

John Voppen gaf uitleg over de Spoorzone Delft. Enkele jaren geleden is een ruim twee kilometer lange spoortunnel onder de stad doorgetrokken. Dit najaar begint ProRail met de aanleg van de sporen in de tweede tunnelbuis, waar midden jaren twintig de eerste treinen doorheen moeten rijden. Nu nog rijden de treinen door een van de twee buizen. Zodra beide tunnelbuizen in gebruik zijn, kunnen er meer treinen rijden tussen Rijswijk en Rotterdam.

Innovatie

Voppen vertelde ook over het innovatieve detectiesysteem in de fietsparkeergarage op station Delft, waarmee fietsers te zien krijgen welke fietsparkeerplekken in de fietsenstallingen nog vrij zijn. Voor dat systeem en andere OV-fiets-innovaties heeft de EU drie miljoen euro beschikbaar gesteld. 

Veel fietsers in het OV

De EU-investering in fietsparkeren bij het station is geen overbodige luxe, als je bedenkt dat Nederlanders voor ongeveer 30 procent van alle reizen geheel of gedeeltelijk gebruikmaken van de fiets. Bijna de helft van de mensen pakt de fiets naar een van de ruim vierhonderd treinstations.

Groene mobiliteit

Na het bezoek aan station Delft fietste de delegatie samen met John Voppen onder meer naar Mobycon (adviesbureau voor mobiliteitsvraagstukken) en the Dutch Cycling Embassy (een publiek-privaat netwerk voor 'groene mobiliteit', met de fiets als middelpunt).

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers