ProRail tekent voor verbeterde samenwerking met hulpdiensten

Nieuws

24 januari 2020

ProRail tekende vrijdag 24 januari 2020 een samenwerkingsovereenkomst met de veiligheidsregio’s, Nationale Politie en het Instituut Fysieke Veiligheid. Bij spoorincidenten zijn vaak veel partijen betrokken. Daarom is het belangrijk dat er landelijk duidelijke onderlinge afspraken zijn.

Vervoer per spoor speelt een belangrijke rol in onze samenleving. Mensen en goederen moeten veilig en op tijd op hun plaats van bestemming aankomen. Bij incidenten zet ProRail zich in om samen met hulpverleningsdiensten als brandweer, politie en ambulance het spoor veilig en snel weer te herstellen.

Lastig te bereiken 

Wie het spoor van nabij bekijkt, snapt dat dit geen eenvoudige taak is. Treinen en infrastructuur zijn vaak lastig te bereiken, door bijvoorbeeld tunnels en sloten. Ook is de werkruimte veelal beperkt. Bewustwording van de risico’s op het spoor en vertrouwd raken met de spooromgeving is dus niet alleen belangrijk voor mensen die dagelijks aan de spoorwegen werken, maar ook voor hulpverleners. Dat begint al met het delen van kennis en informatie en met de voorbereiding.

Ideeën

“Een goede samenwerking met de hulpdiensten is van groot belang om incidenten af te handelen en om het treinverkeer zo snel mogelijk weer op gang te brengen," aldus Helga Cuijpers, regiodirecteur Randstad Zuid Helga Cuijpers van ProRail. "Op dat vlak is al veel bereikt, maar er liggen nog genoeg ideeën.”

Effectieve voorbereiding

Anton Slofstra, commandant brandweer bij Veiligheids- en Gezondheidsregio Gelderland-Midden sluit zich daarbij aan. “Effectieve voorbereiding en afhandeling van incidenten, risicobeheersing en crisisbeheersing op onze hoofdspoorweginfrastructuur is van groot belang. We hebben veel ervaring opgedaan bij de HSL en de Betuweroute. Daarnaast wordt er stevig geoefend en hebben we de les- en leerstof voor hulpverleners op een hoger niveau gebracht.”

Verdere verbetering

De voorzitter van het Veiligheidsmanagementoverleg-spoor (VMO-spoor), burgemeester Jac Klijs van Moerdijk wil de komende jaren werken aan verdere verbetering van de veiligheid op en rond het spoor. "De wil is er, zoals blijkt uit de ondertekening.”

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers