Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Rangeren met gevaarlijke stoffen op emplacement Waalhaven Zuid hervat

Nieuws

31 maart 2021

Vanaf donderdag 1 april kan het meeste vervoer van gevaarlijke stoffen weer worden afgehandeld op de zes lange sporen van emplacement Waalhaven Zuid. Onder enorme snelheid is een nieuwe blusleiding met calamiteitenweg aangelegd, samen met Movares en Volker in een bouwteamconstructie. Helaas kan met een inzet vanaf deze calamiteitenweg de zuidzijde van het emplacement niet worden bereikt. Daarom is als aanvullende en tijdelijke maatregel een blustrein ontwikkeld. Ondertussen werkt ProRail hard door aan de structurele voorzieningen.

Totaalpakket

De trein bestaat uit vijf grote watertanks van in totaal 150.000 liter, een wagon met alle blusmateriaal en schuimvormend middel en een locomotief. De blustrein is zoals gezegd een tijdelijke toevoeging aan het totaalpakket van blusvoorzieningen. Dus ook de gewone bluswagen van de Gezamenlijke Brandweer Rotterdam blijft inzetbaar.

Met de blustrein en de bluswagen vanaf de calamiteitenweg kunnen alle tussenliggende sporen op emplacement Waalhaven Zuid worden bestreken. In onder meer Oostenrijk en Zwitserland worden blustreinen al ingezet bij met name tunnelbranden. De inzet van een blustrein op een goederenemplacement is nieuw voor Nederland. Met onze partners Kenbri, Shunter, H2K en KSS hebben we keihard gewerkt aan de realisatie.

 • De samenwerkende partijen staan vermeld op de blustrein
  De samenwerkende partijen staan vermeld op de blustrein
 • Een kijkje in in de wagon met blusmateriaal
  Een kijkje in in de wagon met blusmateriaal
 • De blustrein staat klaar voor gebruik
  De blustrein staat klaar voor gebruik
 • Een close up van de blustrein
  Een close up van de blustrein
 • De blustrein in actie
  De blustrein in actie

Rotterdamse Havengebied

Tot het hele emplacement Waalhaven Zuid wordt opgeleverd inclusief vaste bluswatervoorzieningen, kan rangeren met gevaarlijke stoffen op Waalhaven Zuid in het Rotterdamse Havengebied alleen als er een goed functionerend alternatief is dat voldoet aan de geldende regelgeving van het bevoegd gezag.

Die is gevonden in de blustrein. Deze is tot eind maart uitgebreid getest en alle bevindingen en testrapportages zijn gedeeld met het bevoegd gezag. Op woensdag 31 maart ontvingen wij officieel bericht dat de blusvoorzieningen op Waalhaven Zuid zijn goedgekeurd als tijdelijke voorziening die wij op langere termijn vervangen door de structurele voorzieningen.

Goederenvervoerders

Voor goederenvervoerders betekent dit dat het meeste vervoer van gevaarlijke stoffen vanaf 1 april aanstaande weer kan worden afgehandeld op de zes lange sporen van emplacement Waalhaven Zuid. Een belangrijke stap. Uiteraard blijft onze focus onverminderd op het realiseren van de structurele voorzieningen op emplacement Waalhaven Zuid.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers