Slingers voor Zwolle

Nieuws

8 oktober 2020

Een grote mijlpaal voor de spooruitbreiding tussen Zwolle en Herfte: vanaf maandag 19 oktober rijden treinen over de twee nieuwe sporen. Met een zogenaamde ‘spoorslinger’ gaan treinen uit Meppel en Emmen straks over van de oorspronkelijke naar de nieuwe sporen. Vlieg mee over de nieuwe sporen met onderstaande dronebeelden.

Even geen treinen

Om de aansluitingen tussen de sporen te maken, rijden van woensdag 14 tot en met zondag 18 oktober geen treinen tussen Zwolle en Steenwijk, Hoogeveen en Dalfsen. Check voor vertrek een reisplanner.

Bekijk: Dronebeelden van de spooruitbreiding bij Zwolle

Spoorverdubbeling

Tussen station Zwolle en Herfte verdubbelen we de sporen van twee naar vier. Bij Herfte splitsen de sporen richting Emmen en Meppel. De spoorverdubbeling is nodig om het groeiende treinverkeer rond Zwolle op te vangen.

Het afgelopen jaar zijn de twee nieuwe sporen gebouwd, naast de twee oorspronkelijke sporen. In oktober nemen we de twee nieuw gebouwde sporen in gebruik en sluiten deze aan op de sporen richting Meppel en Emmen. Treinen gaan rijden over de nieuwe sporen, zodat we de oorspronkelijke sporen kunnen aanpakken.

Minder geluid voor Zwolle

Om ruimte te maken voor de twee extra sporen, bouwden we afgelopen jaar op het traject nieuwe viaducten over weg en water. De oude stalen spoorbruggen over de Nieuwe en Zalnese Wetering maken veel geluid en zijn op verschillende plekken in Zwolle goed te horen. In oktober worden de nieuwe sporen met nieuwe betonnen spoorbruggen in gebruik genomen. Het wordt hierdoor een stuk stiller.

Bij Herfte bouwen we een zogenoemde ‘dive-under’, waardoor treinen elkaar boven- en onderlangs kunnen kruisen. Hierdoor hebben de treinen naar Meppel en Emmen elk een eigen spoor en hoeven ze niet meer op elkaar te wachten.

Aan de slag met de oorspronkelijke sporen

Tot de zomer van 2021 werken we nog verder aan de dive-under en de twee oorspronkelijke sporen, die dan buiten dienst zijn. Hierbij vervangen we de oude stalen spoorbruggen over de Zalnese en Nieuwe Wetering door betonnen bruggen. Daarna is de spoorverdubbeling gereed, gaan alle sporen en de dive-under in gebruik en hoeven treinen van en naar Emmen of Meppel niet meer op elkaar te wachten. 

We proberen werkzaamheden slim te combineren om hinder voor reizigers te beperken. Tussen Zwolle en Meppel werken we aan overwegvernieuwingen en wordt een stuk spoor vernieuwd. In Meppel werken we aan spoor- en wisselvernieuwing van de sporen ter hoogte van en ter weerszijden van het station.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers