Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Spectaculair hijswerk bij Witte Paarden

Nieuws

12 maart 2021

ProRail vervangt een brug over het spoor. Deze verkeersbrug ligt bij het Overijsselse buurtschap Witte Paarden. Bouwer Dura Vermeer is in onze opdracht volop bezig met de voorbereidingen. In de nacht van donderdag 11 op vrijdag 12 maart zijn de oude brugdelen uit het spoor gehesen. Een mooi spektakel in deze landelijke omgeving.

Indrukwekkend

Het was een indrukwekkend gezicht in de nacht. Een gigantische telekraan van Mammoet hees de drie delen van het brugdek en de tussensteunpunten van de brug van zijn plek en plaatste die in één beweging op de afgesloten bouwplaats voor een verdere gecontroleerde demontage.

  • De oude spoorbrug wordt ontmanteld
    De oude spoorbrug wordt ontmanteld
  • De brugdelen worden weggetakeld
    De brugdelen worden weggetakeld
  • De oude spoorbrug maakt plaats voor een nieuwe
    De oude spoorbrug maakt plaats voor een nieuwe

Samenspel

In samenspel met deze werkzaamheden is de bovenleiding losgekoppeld van het oude brugdek en is deze op de nieuwe hoogte aan de nieuwe portalen bevestigd. Het uitvoeren van deze werkzaamheden in een tijdsbestek van vier uur en op een relatief kleine ruimte vraagt een zorgvuldige voorbereiding en afstemming, wat zich tijdens de succesvolle nacht heeft uitbetaald.

Duurzaam en toekomstbestendig

Bouwer Dura Vermeer maakte een mooi, duurzaam ontwerp voor de nieuwe brug. Die wordt opgebouwd uit een gewapende grondconstructie met betonnen wanden. Het brugdek maken we van hergebruikte stalen balken en het rijdek van composiet. De brug wordt hiermee circulair en toekomstbestendig gebouwd. De nieuwe brug kent geen beperking meer in doorrijhoogte of belasting.

Het was een veteraan van een brug die we nu laten gaan. Maar nieuwe techniek komt eraan.

Martin de Veth bouwmanager bij ProRail

Hogere ligging 

In de oude situatie is de bovenleiding van de spoorbaan aan het brugdek bevestigd. Door nieuwe regelgeving moet de bovenleiding straks vrij onder het brugdek doorgaan. Hierdoor zal het nieuwe brugdek hoger komen te liggen. De kruisingen komen daardoor ook iets hoger te liggen.

Geen hinder voor treinverkeer

De bouw van de nieuwe spoorbrug heeft geen gevolgen voor het treinverkeer. Er is helaas wel wat hinder voor omwonenden. De aannemer werkt overdag, maar ook in verschillende nachten, over een breder gebied aan de bovenleiding om zo het project in korte tijd te kunnen afronden.

De route is dicht van medio februari tot eind juli. Tijdens deze periode zijn omleidingsroutes ingesteld. Als alles volgens plan verloopt kan de nieuwe brug open aan het eind van de zomer.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers