Werkzaamheden op en rond Amersfoort Centraal

We werken in Amersfoort om het belangrijke knooppunt klaar te maken voor de toekomst. Treinen rijden minder of helemaal niet, maar de stad blijft bereikbaar.

Lees meer

Spektakel in Diemen nu de onderdoorgang bijna af is

Nieuws

22 december 2022

De gloednieuwe straatstenen glimmen in het winterse zonnetje als de allereerste reizigers woensdagmiddag voet zetten op de nieuwe voetgangersbrug. De voetgangersbrug is onderdeel is van de onderdoorgang die we bouwen in Diemen. Met het in gebruik nemen van deze brug is een einde gekomen aan de ergste hinder voor reizigers die aankwamen of vertrokken van spoor 1, zoals veranderende looproutes. Op donderdagochtend is de tijdelijke loopbrug weggetakeld. Een spectaculair gezicht.

Mijlpaal bereikt

De nieuwe onderdoorgang in Diemen bestaat naast spoor wat over de Ouddiemerlaan gaat uit twee voetgangersbruggen. Eentje daarvan leidt naar spoor 1, de tweede ligt aan de andere kant van het spoor en maakt het station bereikbaar voor inwoners van de wijk Buitenlust. Met het openen van de eerste voetgangersbrug is het eerste deel van het project in gebruik genomen.

 • In de vroege ochtend werden de laatste voorbereidingen getroffen
  In de vroege ochtend werden de laatste voorbereidingen getroffen
 • Spectaculair gezicht: de loopbrug wordt weggetakeld.
  Spectaculair gezicht: de loopbrug wordt weggetakeld
 • Bijna klaar: hierna is de loopbrug met een dieplader afgevoerd
  Bijna klaar: hierna is de loopbrug met een dieplader afgevoerd
 • Reizigers kunnen gebruik maken van de nieuwe voetgangersbrug
  Reizigers kunnen gebruik maken van de nieuwe voetgangersbrug
 • De trein halen in Diemen is nu makkelijker, en fijner
  De trein halen in Diemen is nu makkelijker, en fijner

Spektakel

Dat leverde een spectaculair moment op: de tijdelijke loopbrug is donderdagochtend in het ochtendgloren weggetakeld. Met een grote kraan is de loopbrug afgevoerd, een bijzonder gezicht wat aardig wat aandacht trok van de omgeving. Overigens is dit niet de eerste plek waar deze loopbrug lag; ook in Geldermalsen heeft hij tijdens bouwwerkzaamheden dienstgedaan.

Deze loopbrug werd overbodig na de ombouw van het station en emplacement. De loopbrug werd niet verschroot maar kreeg een nieuwe bestemming in Diemen. En ook nu is Diemen niet het ‘eindstation’ van deze brug, maar wacht een volgende klus bij het Oosterweel-project in Antwerpen. Hergebruik van materialen staat hoog in het vaandel. Daarom is het mooi dat ook een loopbrug als deze circulair kan worden gebruikt.

Opening onderdoorgang aanstaande

De komende maand wordt nog hard gewerkt aan het afronden van werkzaamheden aan de onderdoorgang. Op 25 januari gaat hij open voor het verkeer, waarna de Tijdelijke Ouddiemerlaan wordt afgebroken en in maart de overweg wordt verwijderd. Daarmee verdwijnt weer een overweg en wordt Diemen verlost van een obstakel in het verkeer.

Onder het spoor door

Diemen krijgt een nieuwe spooronderdoorgang, op de plek van de huidige overweg op de Ouddiemerlaan. In 2023 is die onderdoorgang gereed. Met de aanleg verdwijnt een obstakel in de verbinding tussen Diemen Noord en Diemen Centrum.

Lees meer over dit project Lees meer over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers