Spoedwerkzaamheden tussen Geldermalsen en Tiel

Nieuws

Gepubliceerd op 25 mei 2022

Tussen Geldermalsen en Tiel werkt ProRail van donderdag 2 juni 23.00 uur tot dinsdag 7 juni 06.00 uur aan het spoor. Tijdens deze treinvrije periode vervangen we de houten dwarsliggers voor een nieuwe, betonnen variant. Ook vernieuwen we twee overwegen.

Werkzaamheden

Afgelopen najaar constateerden we dat een groot aantal houten dwarsliggers tussen Geldermalsen en Tiel niet meer voldeed aan onze normen waardoor één spoor tijdelijk buiten dienst is gegaan. Tijdens nachtwerkzaamheden is in december 2021 een aantal dwarsliggers vernieuwd, zijn bouten opnieuw aangedraaid en zijn aanvullende maatregelen genomen om het spoor weer veilig berijdbaar te maken.

We hebben er toen voor gekozen niet over te gaan op vernieuwing van het gehele spoor. Dit betreft namelijk veel omvangrijkere werkzaamheden met veel overlast voor de reiziger tot gevolg. Helaas bleek het onderhoud voor de langere termijn niet afdoende te zijn. Om het spoor veilig te houden blijken maatregelen noodzakelijk. Begin juni vervangen we daarom de dwarsliggers van het spoor tussen Geldermalsen en Tiel voor nieuwe, betonnen exemplaren. Ook vervangen we twee overwegen.

Inspecties

Het spoor wordt continu gemonitord en geïnspecteerd door ProRail, in samenwerking met onze onderhoudsaannemers. Dat is een enorme klus, aangezien we in Nederland zevenduizend kilometer spoor hebben. Onze normen en onderhoudsacties zijn erop gericht om het spoor veilig te houden. Soms zijn er normoverschrijdingen doordat het spoor sneller slijt dan verwacht. Dan grijpen we in om onveiligheid te voorkomen, zoals tussen Tiel en Geldermalsen.

Zomerwerkzaamheden

Ook komende zomer vinden er werkzaamheden plaats. Tussen 14 juli en 6 augustus 2022 leggen we bij Culemborg een nieuwe stabilisatielaag onder het spoor aan. Hierdoor rijden er deze periode geen treinen tussen Geldermalsen en Utrecht Centraal. Van 15 tot en met 20 augustus 2022 rijden er geen treinen tussen Geldermalsen en Tiel. We vernieuwen dan een deel van het spoor en vervangen een overweg.

Gevolgen voor het treinverkeer

Tijdens de werkzaamheden rijden geen treinen tussen Geldermalsen en Tiel. De NS zet bussen in. Wilt u reizen met de trein? Check voor actuele reisinformatie de reisplanner.

Check een reisplanner

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers