Spooronderdoorgang RijswijkBuiten geopend

Nieuws

30 juli 2021

Op vrijdag 30 juli om 16.00 uur is de nieuwe spooronderdoorgang RijswijkBuiten open gesteld. De nieuwe onderdoorgang vervangt de overweg aan ’t Haantje, die eerder dit jaar werd gesloten. Auto’s, voetgangers en fietsers kunnen nu gebruik maken van een nieuwe veilige verbinding van en naar de duurzame nieuwbouwwijk RijswijkBuiten. De onderdoorgang wordt eind september officieel geopend.

Meer treinen tussen Den Haag en Rotterdam

De bouw van spooronderdoorgang RijswijkBuiten is in november 2019 gestart en is onderdeel van Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Rijswijk – Rotterdam. “We maken het spoor geschikt om tussen Den Haag en Rotterdam meer treinen te kunnen laten rijden en zo het reizen per trein gemakkelijker te maken,” aldus Helga Cuijpers, regiodirecteur ProRail.

“Tussen Delft en Rijswijk gaan we van twee naar vier sporen. De weg kruist hierdoor meer sporen en straks rijden er ook nog eens meer treinen. Deze nieuwe onderdoorgang was dus nodig als veiliger alternatief voor de overweg die er eerst lag.”

  • De onderdoorgang is onderdeel van Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Rijswijk – Rotterdam: hiermee maken we het spoor klaar voor meer treinen
    De onderdoorgang is onderdeel van Programma Hoogfrequent Spoorvervoer Rijswijk – Rotterdam: hiermee maken we het spoor klaar voor meer treinen
  • De afgelopen tijd zijn er 61.000 tegeltjes op de wanden van de tunnel geplaatst
    De afgelopen tijd zijn er 61.000 tegeltjes op de wanden van de tunnel geplaatst
  • Auto’s, voetgangers en fietsers kunnen nu gebruik maken van een nieuwe veilige verbinding van en naar de duurzame nieuwbouwwijk RijswijkBuiten
    Auto’s, voetgangers en fietsers kunnen nu gebruik maken van een nieuwe veilige verbinding van en naar de duurzame nieuwbouwwijk RijswijkBuiten

Sluiting overweg ‘t Haantje

In april dit jaar sloten we de overweg bij ’t Haantje. “Deze overweg was weliswaar goed beveiligd, maar er is altijd een risico – hoe klein ook – op ongelukken. Overwegen kunnen bovendien storingen veroorzaken voor trein- en wegverkeer. Daarom zeggen we als ProRail altijd: de beste overweg is geen overweg. We zijn dan ook blij dat we de een-na-laatste overweg tussen Leiden en Dordrecht hebben gesloten en daarvoor nu een veiliger alternatief kunnen bieden.”

We zijn blij dat we de een-na-laatste overweg tussen Leiden en Dordrecht hebben gesloten en daarvoor nu een veiliger alternatief kunnen bieden.

Helga Cuijpers regiodirecteur bij ProRail

Impuls voor (verkeers)veiligheid en bereikbaarheid

Rijswijk is een groeiende stad in een groeiende regio. Dat betekent ook een toename van verkeer en vervoer in en rondom Rijswijk. Om de stad ook in de toekomst bereikbaar te houden is het belangrijk om te investeren in het behouden en verbeteren van de bereikbaarheid, de verkeersveiligheid en dus de leefbaarheid van Rijswijk.

Wethouder Mobiliteit Björn Lugthart: “Al deze aspecten komen samen in de nieuwe spooronderdoorgang RijswijkBuiten. De realisatie betekent een verbetering van de verkeersveiligheid, verkeersdoorstroming en bereikbaarheid van Rijswijk. Zowel te voet, met de fiets, het openbaar vervoer en de auto.”

Nieuwbouwwijk

De nieuwe spooronderdoorgang ligt middenin de duurzame nieuwbouwwijk RijswijkBuiten en is dus erg belangrijk voor bewoners van RijswijkBuiten en omgeving. “De onderdoorgang zorgt namelijk voor een makkelijkere en een veiligere verbinding tussen de duurzame nieuwbouwwijk en de rest van Rijswijk. Zo worden diverse voorzieningen in de wijk en omgeving, zoals het Wilhelminapark, de supermarkt in woon-winkelcomplex de Koploper, sportpark Elsenburg, station Rijswijk en winkelcentrum In de Bogaard voor de bewoners beter bereikbaar”, aldus Jeffrey Keus, wijkwethouder RijswijkBuiten.

Werk in Rijswijk

ProRail werkt tot en met 2024 aan de spoorverdubbeling en de nieuwe spoorbrug over de Kerstanjewetering. Kijk voor meer informatie op de projectpagina.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers