Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Spoorwerk tijdens voorjaars­vakantie Noord

Nieuws

5 februari 2019

ProRail werkt tijdens de voorjaarsvakantie in Noord Nederland aan maar liefst vier spooronderdoorgangen. Spectaculair werk om te zien. Met deze tunnels verbeteren we veiligheid en doorstroming van weg- en treinverkeer. En we doen nog meer...

Assen, Haren, Hurdegaryp en Feanwâlden

Het werk aan de tunnels vindt plaats in de provincies Groningen, Friesland en Drenthe: bij Assen tunnel De Maten, bij Haren de laatste fase van de aanleg onderdoorgang, bij Hurdegaryp de verkeerstunnel naast het station en bij de Goddeloaze Singel tussen Feanwâlden en Kuikhorne een fiets- en voetgangerstunnel.

Bij Hurdegaryp leggen we een verkeerstunnel aan.
Bij Hurdegaryp leggen we een verkeerstunnel aan.

Vliegende vaart

We plaatsen op deze locaties belangrijke delen, een van de grootste stappen in het bouwproces. Sporen gaan daarom aan de kant, grondwerk wordt verzet en de gigantische betonnen tunneldelen hijsen of schuiven we op hun plaats. Daarna bouwen we met vliegende vaart grond, kabels, leidingen, spoorgrind en sporen weer terug, zodat treinverkeer zo snel mogelijk weer doorgang kan vinden. 

Afwerken

Na deze bouwfase rijdt het treinverkeer er overheen en start het afwerken van de tunnels zelf. Denk aan wanden, plafonds en vloeren, het aanbrengen van verlichting, belijning en toeleidende wegen. Daarna kunnen voetgangers, fietsers en/of autoverkeer de onderdoorgang gaan gebruiken.

Vork

Maar we werken aan nog meer projecten. Onder andere op ‘De Vork’ in Haren. In de splitsing tussen de sporen naar Assen en Winschoten bouwen we een opstelterrein. En tussen Haren en station Groningen Europapark waar we voorbereidingen treffen voor de bouw van een extra spoor. 

Bussen vervangen treinen

De werkzaamheden kunnen alleen plaatsvinden als treinverkeer wordt stilgelegd. Reizigers kunnen met de vervangende bussen hun bestemming bereiken. Raadpleeg uw reisplanner voor vertrek.

 

Periode Traject
16-20 februari Groningen-Veendam/Weener werk bij Haren
16-18 februari Groningen-Hoogeveen in verband met het werk bij Assen 
18-20 februari Groningen-Assen in verband met werk bij Haren
20-24 februari Leeuwarden-Buitenpost in verband met Feanwâlden en Hurdegaryp

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers