Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Sporen in dive-under bij Herfte

Nieuws

17 maart 2021

De dive-under bij Herfte krijgt steeds meer vorm. Die zorgt er straks voor dat treinen elkaar vrij kunnen kruisen. ProRail zit in de laatste vijf maanden voordat de spoorverdubbeling tussen Zwolle en Herfte en de dive-under in gebruik worden genomen. Vijf maanden waarin nog een hoop werk wordt verzet.

Van twee naar vier sporen

Tussen station Zwolle en Herfte verdubbelen we de sporen van twee naar vier. Bij Herfte splitsen de sporen richting Emmen en Meppel. De spoorverdubbeling is nodig om het groeiende treinverkeer rond Zwolle op te vangen. Treinen rijden ondertussen over de twee nieuwe sporen, zodat we de oorspronkelijke sporen kunnen aanpakken.

Bij de spoorsplitsing bouwen we een zogenoemde dive-under. Bij een dive-under gaat het ene spoor onder het andere door, zodat treinen elkaar vrij kunnen kruisen. Hierdoor hebben de treinen naar Meppel en Emmen straks elk een 'eigen' spoor en hoeven ze niet meer op elkaar te wachten.

Sporen in dive-under

De bak van de dive-under is klaar en de eerste sporen liggen er in en op. De komende maanden werken we onder andere aan de bovenleiding. De nieuwe sporen over de dive-under worden in juli aangesloten op de bestaande sporen richting Meppel.

  • De nieuwe dive-under bij Herfte met de sporen richting Zwolle
    De nieuwe dive-under bij Herfte met de sporen richting Zwolle
  • De nieuwe dive-under met de toekomstige sporen richting Emmen
    De nieuwe dive-under met de toekomstige sporen richting Emmen
  • Nieuwe sporen en een trein van Arriva op de bestaande sporen
    De nieuwe sporen richting Emmen

Tijdelijke overweg Herfterlaan

De overweg Herfterlaan/Selhorstpad verdwijnt. Daarvoor in de plaats komt een weg over de nieuwe dive-under. Deze nieuwe weg kun je pas gebruiken als de werkzaamheden klaar zijn.

Tijdens de werkzaamheden in juli kan bestemmingsverkeer voor de Herfterlaan gebruikmaken van een tijdelijke overweg. Deze tijdelijke overweg bereiden we nu voor.

Werken aan een tijdelijke overweg bij de Herfterlaan
Voorbereidingen voor de tijdelijke overweg bij de Herfterlaan

Spoorbruggen

De oude, lawaaiige, stalen spoorbruggen over de Nieuwe en Zalnese Wetering vervangen we door nieuwe betonnen bruggen. Afgelopen maand hesen we de liggers op hun plek voor de brug over de Nieuwe Wetering.

Inhijsen van een ligger door een kraan
Liggers voor de betonnen brug over de Nieuwe Wetering

Werk in meivakantie

Het treinverkeer bij Zwolle is van 28 april tot 4 mei gestremd. Deze dagen staan uiteenlopende werkzaamheden op het programma voor de spoorverdubbeling en dive-under. Van bovenleiding tot kabelwerk in de grond en van spoorwerk tot seinen. Ook op het station gaan we aan de slag met kabels, wisselverwarming, bovenleiding en perrons. Daarnaast vernieuwen we sporen aan de westkant van het station.

Eind juli nemen we alle vier sporen tussen Zwolle en Herfte en de dive-under in gebruik. Om dit voor elkaar te krijgen, is het treinverkeer bij Zwolle een groot deel van juli (gedeeltelijk) gestremd. Meer informatie hierover volgt nog.

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers