Stand van zaken spoorproject PHS Den Bosch - Vught

Nieuws

7 november 2022

Het spoorproject PHS Den Bosch-Vught is volop in voorbereiding. Buiten gebeurt er echter nog weinig. In dit nieuwsbericht geven we een update.

Uitspraak Raad van State

ProRail is op dit moment, net als veel inwoners nabij het spoor, in afwachting van de uitspraak van de Raad van State op de ingediende beroepen. Het is nog niet bekend wanneer de uitspraak komt. De Raad van State kondigt de uitspraak wel vooraf aan. Elke maandag wordt bekendgemaakt welke uitspraken er op woensdag worden gepubliceerd.

Tevredenheidsonderzoek

ProRail voert jaarlijks een tevredenheidsonderzoek uit onder inwoners langs het spoor. Tijdens de coronacrisis is het onderzoek niet doorgegaan. Dit jaar wel.

In het onderzoek staat de vraag centraal wat bewoners vinden van de communicatie door ProRail. Omwonenden langs het spoor in Den Bosch en Vught zijn benaderd door het onderzoeksbureau Forum. De resultaten van het onderzoek verwachten wij in eerste kwartaal van 2023 te publiceren.

Financiën

Sinds de coronacrisis en het uitbreken van de oorlog in Oekraïne wordt ProRail geconfronteerd met prijsstijgingen van materiaal en krapte op de arbeidsmarkt. Dit heeft ook invloed op het spoorproject in Den Bosch en Vught.

Verleggen kabels en leidingen

Op dit moment bereiden de gemeente Vught en ProRail het verleggen van kabels en leidingen voor. Voor het bouwen van de verdiepte ligging in Vught moet de grond volledig vrij zijn van kabels en leidingen. Zodra meer over dit proces bekend is, ontvangen de omwonenden een uitnodiging voor een informatiebijeenkomst.

Groencompensatie

Na het nieuwsbericht over de kapvergunningsaanvraag bij de gemeente Vught, kreeg ProRail de vraag wat wij doen aan compensatie. Het Tracébesluit vermeldt hierover het volgende: aan het eind van alle werkzaamheden, dus als de verdiepte ligging van het spoor klaar is, zorgt de gemeente Vught voor de herinrichting van de omgeving. De gemeente stelt, op basis van het landschapsplan dat aan het Tracébesluit is toegevoegd, een beplantingsplan op. Hierin worden – onder andere – de boomsoorten voor de nieuwe aanplant bepaald.

Deze plannen maakt de gemeente samen met de inwoners die op dat moment bij het spoor wonen. Het wordt namelijk hun woonomgeving. Bovendien maakt de gemeente graag gebruik van de expertise die in Vught beschikbaar is. Dit gebeurt kort voordat de bouw wordt afgerond. Dan is ook goed zichtbaar welke kansen en mogelijkheden er zijn in de openbare ruimte. 

Ontheffing Wet Natuurbeheer

ProRail heeft bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) ontheffing aangevraagd voor het aantasten van het leefgebied van beschermde diersoorten. Het RVO heeft de ontheffing toegekend.

Een aantal beschermde soorten wordt door bouwwerkzaamheden geraakt. Het gaat hierbij om de huismus, vleermuizen (gewone dwergvleermuis, de laatvlieger en rosse vleermuis) en de levendbarende hagedis. We proberen deze soorten zoveel mogelijk te beschermen en nemen een aantal maatregelen. Zo komen er zogenoemde vleermuisvliegroutes en worden er vervangende groenstructuren voor de huismus gerealiseerd. Lees via onderstaande link meer daarover.

Aanvraag ontheffing

Onderdoorgang Wolfskamerweg

In de planning stond dat na de bouw van het tijdelijk spoor de onderdoorgang in de Wolfskamerweg in Vught als eerste zou worden gebouwd. Deze planning is opnieuw bekeken. Bij nader inzien lijkt het later aanleggen van de onderdoorgang aanzienlijke voordelen te bieden voor de bouwlogistiek. Zolang de onderdoorgang nog niet is aangelegd, is hier extra werkterrein beschikbaar. Door de extra ruimte kan het bouwverkeer via deze weg het werkvak in- en uitrijden. Hiermee blijft het bouwverkeer zo veel mogelijk op de hoofdwegen.

Verdiepte ligging spoor

Tussen Meteren en Boxtel gaan meer reizigers- en goederentreinen rijden. Daarom bouwen wij een vierde spoor tussen ’s-Hertogenbosch en Vught, met een vrije kruising bij Vught.

Lees over dit project

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers