Stap dichter bij nieuwe fietsenstallingen voor station Gouda

Nieuws

10 april 2020

Bij station Gouda komt in 2022 plek voor meer dan drieduizend fietsen. Anton Rail & Infra b.v. gaat twee geheel nieuwe stallingen bouwen voor ProRail en neemt ook de bestaande stalling grondig onder handen om meer ruimte te maken. Goede voorzieningen voor de fiets vergemakkelijken de reis van deur tot deur voor mensen die de trein willen nemen. ProRail heeft de klus op 10 april gegund aan het bouwbedrijf.

Bijna verdubbeling van aantal plekken

ProRail maakt samen met NS, gemeente Gouda en provincie Zuid-Holland meer ruimte voor de fiets in Gouda. Zo bereiden we ons voor op de toekomstige groei van het aantal reizigers dat met de fiets naar het station komt. Aan beide kanten van de centrumzijde van het station komt een nieuwe fietsenstalling met twee verdiepingen. Aan de oostkant creëren we ruimte voor zo’n 1750 fietsen en aan de westkant voor zo’n 600 fietsen. Ook de bestaande stalling onder het stationsgebouw ondergaat een verbouwing, zodat er straks circa 800 plekken zijn. Hierdoor verdubbelt het aantal stallingsplaatsen in het zuidelijke stationsgebied bijna.  

Meer groen op het stationsplein

De ingang van de kelderstalling verhuist naar de oostkant van het station, om beter aan te sluiten op de fietsroute. Alle fietsen die nu nog kris kras voor het stationsgebouw staan, krijgen een eigen plek. Zo ontstaat er ruimte voor de gemeente om het stationsplein groener en duurzamer in te richten. Het stationsgebouw krijgt aan de oostkant een extra ingang, zodat je makkelijker van de stalling het station in kunt. Dit betekent ook dat de indeling van de winkels in de stationshal wordt aangepast. NS Stations heeft hiermee al een start gemaakt.

Klaar om te beginnen

Anton Rail & Infra b.v. heeft het beste plan voor de bouw en verbouw van de stallingen én de aanpassingen van het stationsgebouw. Na 10 april gaat Anton Rail en Infra b.v. beginnen aan  de voorbereidingen voor het project. In het tweede kwartaal van 2022 is het project klaar.

Herontwikkeling Zuidelijk Stationsgebied

De bouw van de fietsenstallingen is onderdeel van de transformatie van het zuidelijke stationsgebied. Betere voorzieningen voor reizigers zoals een nieuw busstation, nieuwe en grotere fietsenstallingen, een prettiger stationsgebouw en een stationsplein dat uitnodigt om de stad Gouda te verkennen zorgen ervoor dat een groeiend aantal reizigers met plezier en gemak van dit belangrijke station gebruik kunnen maken. Daarmee wordt het OV, al dan niet in combinatie met de fiets, voor steeds meer mensen een aantrekkelijk, duurzaam alternatief.
Meer informatie vind je op gouda.nl/stationsgebied. 

 

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers