Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Start ontwerp nieuw station Hazerswoude-Rijndijk

Nieuws

13 januari 2023

ProRail heeft advies- en ingenieursorganisatie Arcadis opdracht gegeven om station Hazerswoude-Rijndijk te ontwerpen. Arcadis zal dit nieuwe station zo duurzaam mogelijk ontwerpen en het goed inpassen in de omgeving.

Klimaatadaptief

Het station ligt op het tracé Leiden - Utrecht, waar in de toekomst ook buiten de spits vier treinen per uur gaan rijden. Ook voor de andere aanpassingen die nodig zijn voor het rijden van meer treinen en het inpassen van het station maakt Arcadis het ontwerp.

ProRail en de provincie Zuid-Holland willen het station en de directe omgeving klimaat-adaptief, energiepositief en circulair ontwikkelen. Het gebruik van nieuwe grondstoffen is hierbij geminimaliseerd en na de levensduur moeten de elementen zoveel mogelijk hoogwaardig worden hergebruikt. Samen met de gemeente Alphen aan den Rijn informeren ProRail en Arcadis de bewoners en andere belanghebbenden en betrekken we hen zo goed mogelijk bij het ontwerp.

Betere bereikbaarheid

Het nieuwe station is onderdeel van het project Leiden – Utrecht Beter Bereikbaar. De provincie Zuid-Holland werkt hierin samen met het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, NS, ProRail, de regio Holland Rijnland en de gemeenten langs de spoorlijn.

Het doel is om de frequentie van treinen te verhogen en de spoorverbinding te verbeteren. Dat gebeurt stapsgewijs. Zo rijden sinds 3 december2021 al vier treinen per uur in beide richtingen op werkdagen in de brede spits (van circa 6:00 tot 10:00 uur en van 15:00 tot 20:00 uur). Verschillende spoorwegovergangen zijn veiliger gemaakt en onbewaakte overwegen opgeheven. In december 2021 bereikten alle partijen overeenstemming om op werkdagen de gehele dag vier keer per uur een trein te laten rijden (tussen circa 6:00 en 20:00 uur).

Ongelijkvloerse kruising

Voor deze uitbreiding naar vier treinen per uur de hele dag maakt de provincie een ongelijkvloerse kruising van het spoor en de N11 met de Burgemeester Smeetsweg in Zoeterwoude. ProRail onderzoekt samen met Arcadis de mogelijkheden voor het nieuwe station Hazerswoude-Rijndijk en werkt hiervoor het plan uit. ProRail is ook verantwoordelijk voor aanpassingen aan het spoor zodat het station en de frequentieverhoging in de dienstregeling opgenomen kunnen worden. Ook hierbij wordt nauw samengewerkt met Arcadis. Het is de ambitie alle maatregelen voor eind 2026 af te ronden.

Slimmer, duurzamer

Stations zijn plekken waar je arriveert en vertrekt, maar ook waar je ontmoet en verblijft. Het zijn onmisbare schakels in de mobiliteitsketen en van groot belang voor jouw reis van deur tot deur. Het station van de toekomst biedt ruimte voor slimme mobiliteitsoplossingen.

Lees meer Lees meer

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers