Station Alkmaar Noord wordt toegankelijker en duurzamer

Station Alkmaar Noord ondergaat de komende jaren een volledige metamorfose. Zo krijgt de perrontunnel twee glazen liften naar de perrons. Op het dak laat ProRail zonnepanelen leggen die ruim 90 procent van het jaarlijks verbruik van het station zullen opwekken.
Station Alkmaar Noord
Zo gaat Alkmaar Noord eruitzien, Architect: VenhoevenCS architecture+urbanism

ProRail wil treinreizen voor zo veel mogelijk mensen zo makkelijk mogelijk maken. Om stations toegankelijk te maken voor mensen met een functiebeperking leggen we bijvoorbeeld gelijkvloerse perrons aan en trapleuningen met braille-informatie. In 2022 moet minimaal 90 procent van de reizigers zonder hulp naar toegankelijke stations kunnen reizen. En in 2030 zijn álle stations zelfstandig toegankelijk.

Grote stappen

Ook op station Alkmaar Noord worden nu grote stappen gezet. Het veertig jaar oude stationsgebouw en de perrontunnel zonder liften voldoen niet langer aan de toegankelijkheidseisen. Daarom heeft ProRail, samen met de gemeente Alkmaar, NS en K_Dekker bouw & infra plannen gemaakt om het station te verbouwen. 

Behalve de twee glazen liften naar de perrons komen er royale perronoverkappingen met daaronder glazen wachtruimtes. De stationswinkel krijgt een nieuwe plek in de huidige fietsenstalling. Het nieuwe stationsgebouw voor Alkmaar Noord is, net als station Alkmaar, ontworpen door architectenbureau VenhoevenCS en krijgt dezelfde lichte en moderne uitstraling. 

Zonnepanelen

Het station wordt bovendien duurzamer gemaakt. Op het dak plaatsen we zonnepanelen, die ruim 90 procent van het jaarlijkse energieverbruik van dit station op zullen wekken. In het stationsgebouw en de perrontunnel plaatsen we energiezuinige ledverlichting. 

De voorbereidingen voor de bouw duren tot in de zomer. We verwachten dat de werkzaamheden daarna een jaar in beslag gaan nemen.

Lees hier meer over de plannen van ProRail om stations toegankelijker te maken. Hier vind je meer informatie over onze duurzame plannen.

Gepubliceerd op