Veel zomerwerk op de planning

Ook deze zomer werken we op verschillende plekken aan spoor en stations. Dit jaar meer dan ooit. Reizigers dienen rekening te houden met minder of geen treinen en omwonenden met eventuele overlast.

Lees meer

Station Voorburg krijgt zonnepanelen

Nieuws

18 juli 2022

In de week van 18 juli starten de werkzaamheden voor het plaatsen van zo’n 200 zonnepanelen op station Voorburg. Die produceren 85 megawattuur (MWh) per jaar en leveren daarmee 70 procent van de energiebehoefte van dit station. Fietsers en voetgangers worden tijdelijk omgeleid op het fietspad. Eind september zijn de werkzaamheden afgerond.

Werkzaamheden

De eerste paar dagen zijn verkeersregelaars aanwezig. Een stuk van de stalling wordt ingericht als werkterrein, maar er blijft genoeg plaats vrij voor het stallen van fietsen in de onbewaakte stalling onder het station. Aannemer Rasenberg APK bouwt allereerst een trappentoren naast het station op. De rolsteigers met ingebouwde trappen zorgen ervoor dat bouwers op een veilige manier gereedschappen mee de rolsteiger op kunnen nemen.

Gaten in perrondak

Op het perrondak worden gaten geboord in de spanten om de kabels naar de zonnepanelen door te voeren. Een veertien meter hoge schaarhoogwerker brengt alle bevestigingsmaterialen naar het perrondak. Aannemer APK Rasenberg gaat begin augustus verder met het plaatsen van de zonnepanelen. Dit gebeurt ook vanuit de schaarhoogwerker.

Een impressie van station Voorburg met zonnepanelen
Een impressie van station Voorburg met zonnepanelen

Werktijden

De aannemer werkt over het algemeen overdag op reguliere werktijden. Een enkele keer werkt hij in de nacht, omdat er overdag te veel reizigers zijn om bepaalde werkzaamheden veilig te kunnen uitvoeren. Het gaat om drie nachten in de week van 29 augustus.

Het is mogelijk dat je tijdelijk geluid- of lichthinder ervaart, bijvoorbeeld van de boorwerkzaamheden. We begrijpen dat dit vervelend voor je kan zijn. Daarom proberen onze mensen zoveel mogelijk rekening te houden met de omgeving. Bijvoorbeeld door machines niet langer aan te zetten dan strikt noodzakelijk. De hoofdingang van station Voorburg blijft goed bereikbaar.

Ambitieus plan

De komende vijftien jaar krijgen álle geschikte daken op stations zonnepanelen. Alleen al in 2022 plaatsten we er ruim 2000. Het is onderdeel van het ambitieuze plan om rond 2030 net zoveel energie op te wekken als we verbruiken.

Lees er meer over

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers