Stations : Zonnepanelen

Op steeds meer stations gaan we zonnepanelen plaatsen. Het is een onderdeel van ons ambitieuze plan om in 2030 net zoveel energie op te wekken als we verbruiken. De komende tien tot vijftien krijgen alle geschikte stationsdaken in Nederland zonnepanelen. Ook komen er energieneutrale fietsenstallingen dankzij de zon. De stroom die we daarmee opwekken gaan we gebruiken voor onder meer wissels, tunnels, technische installaties, stations en andere gebouwen.

Groot en uitdagend

De komende tien jaar streven we naar zonnepanelen op nog eens zeventig stations. Samen goed voor een oppervlakte van zo'n 150.000 vierkante meter. Onze ambitie op het gebied van duurzaamheid is groot en uitdagend. Maar de mogelijkheden zijn ook enorm.

Lees er meer over

Financiering

Het zijn niet alleen de daken van de stations waar we naar kijken. Ook op perronoverkappingen, rijwielstallingen en loopbruggen zijn zonnepanelen misschien mogelijk. Dat onderzoeken we met onze leveranciers, NS Stations en installateurs. We financieren deze plannen met het geld dat we in de toekomst gaan besparen op de inkoop van energie. De zonnepanelen gaan zich dus terug verdienen. De komende jaren is er 23,5 miljoen euro beschikbaar.

Nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers