Stations Assen, Groningen en Leeuwarden: foto’s in voorjaarslicht

Nieuws

25 mei 2020

De stations liggen er vanwege Covid-19 rustig bij. Alleen reizigers die echt met de trein mee moeten stappen in en uit. Daarna klinken echo’s door de leegte en verstomt het geroezemoes. Toch valt er op stations veel te genieten van architectuur, historie en ruimte. Noodgedwongen van huis uit en met mooie foto’s willen we je deze schoonheid niet onthouden en daarom zetten we Assen, Groningen en Leeuwarden even in het voorjaarslicht.

Op het station Groningen is de rust overigens zeer relatief want daar wordt op dit moment hard gewerkt aan het project Groningen Spoorzone. Tot 4 juni rijden er bussen in plaats van treinen tussen Groningen-Assen/Veendam/Weener. 

Welkom in Assen

De enorme driehoekige luifel van het nieuwe station Assen valt direct op en verbindt alle onderdelen van het vergrootte station met elkaar. Het station Assen (2018) heeft het formaat dat past bij de forse reizigersgroei die de komende tien jaar wordt verwacht. Verdwenen zijn de oude stations; de ‘Moskee’ uit 1989 en het eerste station uit 1870 dat was van het ‘Standaardtype Derde Klasse’.

Waar standaardisatie van stations in de 19e eeuw de normale werkwijze was, kiezen we nu voor stations die een eigen uitstraling hebben en functioneren als ‘openbaar vervoer terminal’. Alle vormen van vervoer – lopend, fiets, bus, trein, taxi – komen er bij elkaar. Assen is daar een goed voorbeeld van. Voor gemiddeld meer dan 8.500 reizigers per dag (vóór COVID-19) is er een ruime entree, winkels en een ondergrondse fietsenstalling met 2.600 plaatsen die 24 uur per dag gratis toegankelijk is. Vanuit het station loop of fiets je zo de stad in waar gezelligheid, een afspraak of het werk wacht. Assen heet je welkom.

Station Assen
Station Assen
Station Assen
Station Assen

Station Groningen, nu bouwen, straks klaar voor de toekomst

Station Groningen werd augustus vorig jaar uitgeroepen tot mooiste station van Nederland en we maken het nog mooier. Dit voorjaar is begonnen met de voorbereidingen voor de verbouwing van het station. Daarmee maken we met project Groningen Spoorzone het station klaar voor de toekomst. Maar wel met behoud van de oude en waardevolle elementen zoals de perronkappen en de fraaie stationshal. Lees op deze pagina alles over Groningen Spoorzone.

Wat komt erbij? Om te beginnen meer sporen en perrons zodat er doorgaande treinen kunnen rijden. Treinen vanuit Veendam bijvoorbeeld rijden vanaf 2022 via de drie stations in de stad door naar Delfzijl. En de treinen vanuit Roodeschool rijden straks door naar Bad Nieuweschans/Leer. Verder bouwen we een nieuwe voetgangerspassage, een nieuw busstation, een onderdoorgang voor bussen, een fietstunnel en een fietsenstalling. Waarom? Omdat we klaar willen zijn voor meer reizigers, die als alles klaar is in 2023 nog comfortabeler, sneller en gemakkelijker kunnen reizen. Station Groningen wordt naast de toegangspoort tot de regio hét visitekaartje van de stad. Nieuwsgierig? Bekijk de animatie van het nieuwe station.

Station Groningen
Station Groningen
Werkzaamheden Groningen
Werkzaamheden Groningen
Werkzaamheden Groningen
Werkzaamheden Groningen

Station Leeuwarden, bewogen geschiedenis sinds 1863

Als één van de eerste verzetsdaden in de meidagen van 1940 wordt op initiatief van stationschef Blijham geprobeerd de perronoverkapping omver te trekken en het station onbruikbaar te maken voor de oprukkende Duitsers. Maar dat mislukt, de pilaren van de perronkappen zijn sterker dan gedacht en tot op de dag van vandaag zijn de sporen hiervan nog zichtbaar.

Een ander plan om de opmars te saboteren lukt wel. De spoorbrug wordt opengedraaid en even later verdwijnt met donderend geraas een stoomlocomotief in het water van de Potmarge in het centrum van Leeuwarden. Barend Aris, bij ProRail verantwoordelijk voor onder andere station Leeuwarden; “We beginnen in juni met de restauratie van de stationskappen en kiezen er bewust voor de bestaande kappen te behouden. Door ze in hun oude luister te herstellen ervaren de reizigers de historie die op deze plekken heeft plaatsgevonden”.

Station Leeuwarden
Station Leeuwarden
Station Leeuwarden
Station Leeuwarden
Station Leeuwarden
Station Leeuwarden

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers