Steeds meer raildempers op het spoor

Nieuws

13 april 2023

Vanuit het Meerjarenprogramma Geluidsanering (MJPG) maakt ProRail het spoor op veel plekken in Nederland stiller. Dit doen we onder andere met raildempers. De komende maanden plaatsen we raildempers in zeventien gemeentes.

Raildempers

Raildempers zijn stalen blokken met een laag kunststof, die we met clips aan de zijkant van een spoorstaaf bevestigen. Ze verlagen het geluid van passerende treinen met gemiddeld 3 decibel. Inmiddels hebben we al in ruim 20 gemeentes raildempers geplaatst, maar we zijn nog niet klaar. De volgende gemeentes staan tot en met september 2023 op de planning:

Utrecht, Baarn, Maarn, Zeist, Bunnik, Schalkwijk, Barneveld, Stroe, Gouda, Sassenheim, Tricht, Oosterbeek, Berkel-Enschot, Heukelom, Oisterwijk, Venlo en Roermond.

Raildempers in het spoor
Raildempers in het spoor

Geluidmaatregelen

Daar waar mogelijk, proberen we het geluid met versnelde uitvoering van maatregelen te verminderen. Dit kan bijvoorbeeld door het aanleggen van raildempers, voordat de geluidmaatregelen vaststaan. Dit kan omdat de impact van raildempers op de omgeving veel kleiner is dan van bijvoorbeeld een geluidscherm. De aanleg van raildempers is per gemeente niet altijd in één keer klaar. Soms leggen we de raildempers op verschillende plekken in een gemeenten op verschillende momenten.

Om het treinverkeer zo min mogelijk te hinderen, plaatsen we de raildampers vooral ’s nachts. Woon je langs het spoor en ben je benieuwd wanneer we bij jou in de buurt aan het werk gaan? Via Spoorwerk In Mijn Buurt bekijk je de werkzaamheden in jouw omgeving. Je kunt je ook inschrijven om een melding te ontvangen per mail of per post. In Spoorwerk In Mijn Buurt vind je ook de planning van het plaatsen van de raildempers per locatie.

Spoorwerk in mijn buurt Spoorwerk in mijn buurt

Geluidsanering

ProRail werkt binnen het Meerjarenprogramma Geluidsanering (MJPG) aan het stiller maken van het spoor. Dat doen we vooral door het plaatsen van geluidschermen of raildempers.

Lees over dit programma Lees over dit programma

Meer over:

Meer nieuws

Spoorwerkcheck

Woon of werk je binnen 300 meter van het spoor? Maak dan gebruik van onze spoorwerkcheck. Je ziet direct welke werkzaamheden in jouw buurt gepland staan.

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers en letters en geen spatie

Dit veld is verplicht en accepteert alleen cijfers